En hyllning till chili

Den lilla köksträdgården börjar leverera och den första chilin är skördad! Fyra chiliplantor huserar bland andra grödor i det lilla växthuset. Det är sorterna Hungarian Hot Wax, som är mild till medelstark, Dorset Zinger, vars frukter kan utveckla uppåt en miljon scoville, Pimiento di Padrone, som är mild till medelstark och som ofta serveras grillad som tapas och slutligen Aji Russian Lemon, som är medelstark. Det är användbart med olika sorter, där de milda kan ätas direkt, i sallad eller på grillen. De starka kan ge riktigt fina toner till all möjlig matlagning. Smaken på dagens skörd var dock relativt mild, men med  lite hetta i hinnor och frön. Den åkte direkt ner i en sallad, finhackad, med frön och allt.

Chili är gott till nästan allt! Jag blev frälst för några år sedan när jag blev bjuden på en helt utsökt  stekt svamp. När jag sedan frågade kocken hur den var tillagad, så avslöjade han att den var stekt med vitlök i pannan och med därefter tillsatt chiliolja. En lagom dos chili kan lyfta smaker till nya sälla höjder, utan att ta över.

 

Men, utöver att vara god, så är chili väldigt nyttig. Den innehåller stora mängder C-vitamin, där 100 gram skulle ge 3 gånger nödvändigt dagsintag. För den som vill undersöka detta närmare, rekommenderar jag en titt på matkalkylen. Utöver det innehåller chili en kombination av olika näringsämnen och vitaminer. Men, det verkar också  som att konsumtion av chili skulle kunna underlätta viktnedgång samt ge ett längre liv, om man skall tro artikeln i sciencenewsforstudents. Om inte detta skulle räcka för att göra dig till chilifantast, så vill jag också påpeka att plantan är snygg och hyfsat lättodlad och den gör sig fint på balkongen eller inomhus. Chili passar alla som vill odla, även den som inte har lyckan att äga en trädgård eller ett växthus.