Det finns mycket gott att så i juli

Det är nästan alltid läge att så en grönsak och det finns en hel rad med godingar det  lönar sig att så i juli. Givetvis är det lite beroende på var i vårt avlånga land man bor. Det jag sår nu är sådant som är mer snabbväxande. Jag bor i växtzon 2 och då brukar säsongen ta slut med första frosten  runt slutet av oktober/ början av november. 

Men, över till snabbväxande grödor. I juli är det bra läge att så exempelvis ärter, buskbönor, sommarmorötter, rödbetor, broccoli, grönkål, svartkål, pak choi, daikon, mangold, spenat, sallat, rucola, dill, koriander, basilika, kålrabbi för att nämna några grönsaker. Jag sår också lite mer sommarblommor, sådana med kort utvecklingstid, såsom ringblomma, pionvallmo, blåklint, blomsterkrasse och honungsfacelia.

Det mesta sår jag i pluggar och särskilt ärter och bönor. I annat fall finns det filurer som kalasar på utsädet. Vad gäller mindre frön varierar det om jag sår dem direkt på växtplatsen eller  i pluggar. Fördelen med pluggar är att växten hinner utvecklas en bit innan den planteras ut i landet och att den står sig bättre mot angrepp av sniglar och andra hungriga varelser. Det är också lättare att passa pluggarna med vatten och det går också åt betydligt mindre vatten i början om man har satt sina grödor i pluggar. Nackdelen med att så i pluggar är dock att man behöver lägga tid på utplantering sedan.  Morötter och dill direktsår jag dock alltid, eftersom de inte alls gillar att omplanteras.

Som sagt, det här är hur jag gör. Man får testa sig fram till det som fungerar bäst i sin odling. Här nedan polkabetor och sommarmalva. I de tomma pluggarna i brättet växte sockerärter och de är nu ute i landet. 
358774931_1458545864936277_5094860446983016416_njpg

När mina julisådder blir klara att utplantera brukar plantorna mestadels placeras  lite här och var för att utnyttja utrymme som blivit tomt efter att annat har skördats. I mina odlingar tar jag inte heller speciellt mycket hänsyn till växtföljd, eftersom jag tycker att det mest krånglar till saker och ting. Men, det finns ett undantag: om någon gröda fått angrepp. då ser jag till att byta växtplats och här kommer ett par exempel:

1: Angrepp på morötter med bruna fläckar och gångar och  skurken som misstänks för detta är morotsflugans larver. I de bäddar där jag skördat angripna morötter undviker jag att odla morötter åtminståne ett par säsonger.

2: I bland blir det angrepp av ärtvivlar som borrar små gångar i ärterna och då undviker jag även att sätta ärter just på den platsen i några säsonger.

Hoppas nu att du fick inspiration att så något roligt!  Om du bara har ett litet utrymme, en fönsterbräda eller balkong, så örter och salladsgrönt. Rucola, dill, basilika, sallat och persilja betingar dessutom ett ganska högt kilopris, så förutom att det är gott så kan det löna sig! 

Hoppas detta gav odlingsinspiration och vi hörs! Nästa veckas inlägg kommer handla om var man ska leta efter svamp, så välkommen tillbaka då!