Det finns mycket gott att så i juli

Det är nästan alltid läge att så en grönsak och det finns en hel rad med godingar som går bra att så i juli och som hinner mogna innan hösten sätter stopp.

Var man bor har givetsvis betydelse för hur lång säsong man har kvar. Jag bor i växtzon 2 och då brukar säsongen för de flesta grödor ta slut med första frosten runt slutet av oktober/ början av november. Det jag sår nu är sådant som är mer snabbväxande. 

I juli går det  bra att så exempelvis sockerärter, buskbönor, sommarmorötter, rödbetor, broccoli, grönkål, svartkål, asiatiska kålsorter, rättikor, rädisor, mangold, spenat, sallat, rucola, dill, koriander, basilika, kålrabbi för att nämna några grönsaker. Tidpunkten är dessutom helt perfekt för just spenat, asiatiska grönsaker och rättikor, då de lätt går i blom under tiden med långa, ljusa sommarnätter. 

Undertecknad försår det mesta i pluggar och särskilt ärter och bönor. I annat fall finns det filurer som kalasar på utsädet. Vad gäller mindre frön varierar det om jag sår dem direkt på växtplatsen eller  i pluggar. Fördelen med pluggar är att växten hinner utvecklas en bit innan den planteras ut i landet och att den står sig bättre mot angrepp av sniglar och andra hungriga varelser. Det är också lättare att passa pluggarna med vatten och det går också åt betydligt mindre vatten i början om man har satt sina grödor i pluggar. Observera att morötter och dill mår bäst av att direktsås. De har känsliga rötter och  gillar inte att omplanteras.

Som sagt, det här är hur jag gör. Man får testa sig fram till det som fungerar bäst i sin odling. Här nedan polkabetor och sommarmalva. I de tomma pluggarna i brättet växte sockerärter och de är nu ute i landet. 

358774931_1458545864936277_5094860446983016416_njpg

Hoppas nu att du fick inspiration att så något roligt!  Om du bara har ett litet utrymme, en fönsterbräda eller balkong, så örter och salladsgrönt. Rucola, dill, basilika, sallat och persilja betingar ett högt kilopris, så förutom att det är gott så är det pang för pengarna!

Hoppas detta gav odlingsinspiration och vi hörs!