Del ett: enkel växtbaserad mat för en ljusare framtid

Enligt den senaste rapporten från IPCC,  så är det möjligt att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, men då måste vi agera snabbt och beslutsamt. Många vill göra något och en av de saker där vi vanliga medborgare faktiskt kan påverka är genom vår kost. Det mesta pekar på att  en växtbaserad diet är betydligt skonsammare för planeten än en baserar sig på animaliskt protein. Enligt en artikel  från 10/10 2018, i brittiska The Guardian behöver den genomsnittliga konsumtionen av kött radikalt minska för att motverka att klimatet havererar. Exempelvis  menar man att  befolkningen i USA och Storbritannien skulle behöva skära ner konsumtionen av nötkött med 90% och mjölk med 60% och istället öka konsumtionen av bönor och baljväxter fyra till sex gånger. Det samma lär gälla övriga västvärlden och inte minst oss här i Norden. 

I några av kommande inlägg delar jag med mig av  lättlagade och billiga recept baserade på grönsaker, som dessutom är bra som lunchlådor.  Först ut är en matig och kryddig pastasås som är inspirerad av den italienska klassikern Pasta Arrabiata. Sedan, är man mindre förtjust i kryddstark mat, så går det ju att anpassa efter eget tycke.
pastaingrjpg

Ingredienser för fyra portioner
400 g krossade tomater eller färska

4-5 hackade vitlöksklyftor

4 matskedar olivolja

1 dl  hackade basilikablad eller persilja eller hälften av varje
1 dl hackade oliver

1/2 dl torkade röda linser

1-2 dl kokvatten från pastan

400 g pasta, penne eller någon annan kort form

1 tsk chiliflakes eller färsk chili, men smaka av

Smaka av med salt och peppar

Gör så här:

  • Skär lök och hacka vitlök fint. 
  • Hetta upp oljan i en gryta och fräs löken så den får färg, men den får inte bli bränd. 
  • När löken fått färg, tillsätter du  tomaterna samt en dl vatten. Lägg samtidigt i de röda linserna Tillsätt  chili och smaka av så du inte överdoserar
  • Koka på medelvärme i ca 15 minuter. 
  • När linserna har mjuknat, tillsätt de hackade oliverna. Låt koka lite till.
  • Smaka av med salt, peppar 


Under tiden kokar du pastan enligt anvisningar på paketet.
Ta av pastan ca 2 minuter tidigare än vad koktiden anger.
Häll av kokvattnet, men spara 1-2 dl.

  • Rör ner pastan i tomatsåsen, späd eventuellt  med pastavatten om det behövs för konsistensen. 
  • Låt koka ihop i någon minut, men pastan skall behålla sin spänst.
  • Tillsätt basilika/persilja
  • Ät och njut. 
Sedan, jag brukar göra mycket sås och frysa in portionsförpackningar. Om jag vet med mig att jag ska äta lunchlådan snart så tycker jag att det fungerar fint att frysa ner både sås och pasta. Men bäst blir det förstås om du fryser ner enbart sås i portionsförpackningar och kokar den mängd pasta du behöver för lunchlådan kvällen innan. Ta med lite sallad och ett gott bröd. Jag brukar ha dessutom ha en liten falska olivolja på jobbet, för jag gillar att doppa bröd i det och skapa av det sista av tomatsåsen. Sist men inte minst, ta med dig tillräckligt mycket mat, för en av orsakerna att ändrade matvanor inte alltid lyckas så bra, är faktiskt att man inte blir mätt.