Börja ett Gott Nytt År med en bra frukost- Birchermüsli i växtbaserad tappning

Att äta mer växtbaserat är ett enkelt sätt där vi alla aktivt kan motverka klimatförändringar. Syftet med recepten är helt enkelt att ge inspiration till en hållbarare kost. Läs gärna mer i ett tidigare inlägg.

Nu i januari kommer jag gå all in och ansluta mig till en rörelser som kallas veganuary, där man  uppmuntras och peppas att hålla en vegansk diet i en månad och det är gratis att gå med. Men, eftersom frukost är ett viktigt mål och en bra start på nya året, så tänkte jag bjuda på ett riktigt bra och enkelt frukostrecept, nämligen Overnight Oats eller Bircher Müsli. Det här är väldigt enkelt att laga, man blandar bara ingredienserna kvällen innan och ställer sedan  in i kylen över natten. Dessutom, jag gör ofta en låda till att ta med till jobbet och det här även en bra lunchrätt. Slutligen, rätten sig fräsch ett par dagar i kylen om allt inte skulle gå åt med en gång.
bircherjpg


Detta behövs till ca 4 små portioner eller två riktigt stora

  • 50 g hackad torkad frukt (Ta vad du har, tex. aprikoser, dadlar, fikon)
  • 4-5 dl valfri mjölk såsom havremjölk eller kokodryck
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk lin-eller chiafrö
  • 1-2 msk hackade valnötter eller mandlar
  • 1 grovrivet äpple eller annan frukt du gillar (Precis innan servering på morgonen grovriver du äpplet. Pressa gärna lite citronsaft över det rivna äpplet, så mörknar den inte)

Proportionerna är höftade, så prova dig fram. Servera gärna med skivad banan och mera växtbaserad mjölk, ifall konsistensen är för trög. 

Ursprungsreceptet har fått namn efter den Schweiziska läkaren Maximilian Bircher Benner, som i början av 1900-talet serverade blandningen till sina sanatoriepatienter som aptitretare, i syfte att öka deras intag av fibrer och färsk frukt. Jag har även skrivit mer ingående om havre och om receptet i ett tidigare inlägg