Ärtsoppa: plånboks- och klimatsmart mat

Ärtsoppa är hederlig, god, nyttig och billig mat. Dessutom är det lika enkelt att göra växtbaserad ärtsoppa som att göra den på traditionellt vis. Det här är alltså en grymt klimatsmart rätt och ingredienserna kostar inte många kronor. 
IMG-8031jpg

När jag  lagar ärtsoppa brukar jag göra ett storkok och det är rätt trevligt att sedan ha ett gäng med matlådor, så att man i några veckor framöver har en ärtsoppslunch/ middag i veckan att se framemot. 

Beträffande nyttigheten, torkade gula och gröna ärter innehåller en hel rad näringsämnen, vitaminer och mineraler. Enligt matkalkyl.se  ger 100 gram råvara av torkade ärtor 75% av rekommenderat dagligt intag av vitamin B1 och ger även ett tämligen bra tillskott av järn, kalium, magnesium och zink. Proteinhalten är 21, 5 gram. Det är alltså en ganska hög proteinhalt och det får vi utan att någon varelse behövt sätta livet till. Jämför med kycklingkött som har 27 gram per 100 gram.

Som sagt, en del ingredienser som finns i mitt recept låter kanske lite o-ortodoxa, men jag har experimenterat  och det har blivit väldigt gott. Men det där med smak är individuellt och vi gillar hyfsat kryddstark mat. Sedan, om man vill få sältan som fläsk ger kan man tillsätta lite finhackade kalamataoliver. De ger trevliga salta sensationer. Jag har även provat att servera ärtsoppa med kimchi och den kombinationen var inte tokig alls. 

Ingredienser:
 1. 6 dl gula torkade ärter
 2. 1,5 liter vatten
 3. 1 gul lök
 4. 1 morot
 5. 2 tärningar grönsaksbuljong
 6. Halv vitlöksklyfta
 7. Liten nypa chili
 8. 1 tsk gurkmeja
 9. Torkad timjan
 10. Fransk senap
 11. 1 msk olivolja
 12. Salt
 13. (1/2 dl skivade oliver)

 • Blötlägg ärtorna minst 12 timmar och häll av blötläggningsvattnet, eller ännu hellre, vattna blommorna med det.
 • Koka ärterna med nytt vatten tillsammans med buljongtärningarna. Låt dem sjuda minst två timmar  och gärna mer. Smaka av att ärterna verkligen blir helt mjuka. 
 • Medan ärterna kokar, finhacka löken och moroten och fräs  i olja tills de blir blanka. 
 • Mot slutet, när det är ca 20 minuter kvar av ärtornas koktid, tillsätt den frästa löken och moroten och pressa i vitlöken. Tillsätt en liten, liten nypa chili. Obs, smaken på vitlöken eller chilin skall inte kännas,  men de lyfter alla smakerna på soppan. 
 • Tillsätt gurkmeja , timjan och senap och smaka av. 
 • Tillsätt finhackade oliver
Ät med ett gott bröd till som du doppar i soppan, eller servera lite god olivolja och flingsalt att doppa brödet i. 

Slutligen,  givetvis skall en ärtsoppsmiddag, särskilt på en torsdag innebära pannkakor, så här har du växtbaserat recept på det med!