Zucchini- och pumpablad går att äta

Jag gillar att leta efter recept på många olika håll och av en händelse så läste jag nyligen att det inte bara är frukterna, blommorna och fröna som är ätliga på zucchini och pumpor, utan även skotten och bladen. På många håll i Afrika och i Asien odlar man också zucchini och pumpor bara för bladens skull.  


Tidigare år  har jag varit lite väl snäll mot plantorna, som fått förgrena sig hejvilt, men i år klipper jag strängt och raskt av alla sidoskott av den enkla anledningen att de hamnar på tallriken. De unga bladen och skotten  är minst sagt väldigt goda och  smaken påminner lite om en mix av  gröna bönor, spenat och  broccoli. Låter inte så tokigt, eller hur?


Skörda stänglar som är unga, saftiga och spänstiga. Observera att stammen kan vara lite fibrig så fort den växer till sig, så rensa bort sådana bitar. Skär av en liten  bit på stammen och provsmaka, så märker du själv om den är mjäll och fin. Själv skördar jag  skott som är 35-40 cm långa och med blad som är upp till  10-15 cm stora. Det kan tilläggas, att bladen går bra att äta råa, det finns inget ämne i dem som gör att de skulle behöva förvällas, men eftersom de är både håriga och lite fibriga, är de inte så goda om man inte tillagar dem. Men förväller man pumpa- och zucchinibladen i kokande, saltat vatten i ca 2 minuter, så blir de riktiga läckerheter. De går för den delen lika gärna att fräsa eller woka.


Vi äter dem exempelvis som spenat, vi blandar dem i pasta och upptäcktsfärden har bara börjat. Om du vill utforska mer om zuccini och pumpablad, så vill jag tipsa om att de kallas muboora i många afrikanska länder och sätter man det i en sökmotor, så får man napp på många spännande recept.


Dessutom, läser man på om pumpablad, så ser de också ut att vara superföda i ordets rätta bemärkelse.  Exempelvis, enligt sidan

mavcore.com

så innehåller de mängder med vitaminer och antioxidanter och de sägs kunna öka fertilitet, bromsa åldrande, sänka kolesterol, balansera blodsockernivåer hos diabetiker, motverka cancer, för att nämna några hälsoeffekter. Inte så dumt, eller hur, särskilt eftersom bladen är lite av en bonusprodukt,  som i varje fall jag tidigare kastade bort.