Yacon- en fruktig rotsak

Genom sin smak och saftiga och krispiga konsistens ger yacon  en delikat fräschör och ett riktigt lyft till sallader där den ingår. På bilden ser du en bit skalad yaconrot till vänster. Kombinationen nedan med rödbetor, morötter, ingefära och rättika är en av våra favoriter. IMG-1663JPG

Yacon är en rotfrukt från Sydamerika. Den är ett inlärningsprojekt i köksträdgården, men ett lovande sådant. Dess vetenskapliga namn är Smallanthus sonchifolius och den är bland annat besläktad med solrosor, som kanske framgår av bilden nedan. Men precis som  solrosor,  så är den utrymmeskrävande, så det här är kanske inte den idealiska grödan för balkongen eller den lilla trädgården. IMG-1292JPG

I stort sett allt på plantan är ätbart: de lite ludna bladen kan tillagas och man kan även brygga te av dem. Sedan går det även att framställa ett sötningsmedel,  en slags sirap,  av yacon.  Sirapen skall påverka blodsockret i mindre grad än socker och har även ett betydligt lägre glykemiskt index, enligt artikeln alternative to sugars  på den brittiska sidan nature.com. Personligen har jag inte testat allt än, men planerar att experimentera en hel del. Hursomhelst, en mångsidig planta är det,  men den odlas främst för rötterna.

Till utseendet påminner rötterna om sötpotatis, men smaken är annorlunda, söt och fruktig och skulle kanske kunna beskrivas som en blandning av päron och selleri. Men det är inte bara smaken som är speciell, utan även konsistensen, som är saftig och krispig på en och samma gång. 
IMG-1662JPG
Utvecklingstiden hos yacon är ganska lång, räkna med fem-sex månader för att få fullstora rötter. Plantorna behöver förodlas inomhus och kan planteras ut först när frostrisken är över. Rötterna utvecklas sedan under hösten och hos oss i zon 2 har de hittills varit skördeklara i början av oktober, så de kanske inte fungerar att odla alltför långt norrut. 

Första gången jag odlade yacon så köpte jag pluggplantor och de förbeställdes  i god tid. Jag har för mig att de sedan kom i april.

När pluggplantorna kommer skall de sättas i krukor på en gång. Ge dem  generöst med utrymme, bra jord och se till att de står ljust. När all frostrisk är över, härda gradvis ut dem på slutgiltig växtplats.  Hos oss har de vuxit på friland i skyddat soligt läge, i dubbla pallkragar.

Höjd
Yaconplantor blir både höga och stora, så ungefär en meters plantavstånd är lagom. Sedan, yacon behöver stå vindskyddat och det kan vara klokt att stötta dem. Höjden är runt 1, 5 meter och plantorna kan blåsa omkull om det vill sig illa. 

Skörda rötterna någon gång i oktober och gör det försiktigt så de inte skadas. Efter skörd skall  rötterna lagras  i rumsvärme några veckor för att utveckla sin sötma. Se bara till att exempelvis ha dem i en hink med fuktig torv så de inte skrumpnar eller torkar. Efter 3-4 veckor går de sedan att lagra på frostfri plats. I skrivande stund, 8 januari, har vi fortfarande fräscha rötter kvar. 

Att spara utsäde:
Efter skörd går det att spara utsäde. Rotkronorna lagras frostfritt över vintern och de kan se rätt rufsiga ut när man tar in dem på vårvintern. På ovansidan av kronan, som de långa rötterna växer ut ifrån, växer det ut små knölar eller rhizomer, se bilden. Är de fasta och fina, gärna med ögon, pilla eller skär loss dem.

IMG-1686JPG

På bilden nedan ser du ett spänstigt  gäng med rhizomer. Tändsticksasken ger dig en uppfattning på storleken. Rhizomerna är nu planterade i individuella krukor, så snart är nya plantor på gång inför säsongen 2022. 

IMG-1687JPG


Hur äter man yacon? Vi skalar och river den och har än så länge mest njutit av den rå.
Vi har till exempel bytt ut den mot äpple i Waldorfsallad
och i denna rödbets- och morotssallad


Vilka nackdelar finns det? Det enda minus med yacon skulle väl vara att den mörknar snabbt efter snitt, men det gör äpplen också. Mörknandet är dock ingenting som påverkar smaken och kan dessutom motverkas genom att man låter de skalade rötterna ligga i citronvatten tills de anrättas.

Slutligen, yacon är en ståtlig planta som pryder sin plats, så inte nog med att den är god och nyttig, snygg är den också. 

IMG-1293JPG
Till sist till dig som vill veta mera, här är länkar till mera information: