Vad jag sår inne i januari-februari

I skrivande stund, den 30 januari, är marken som synes täckt av ett tjockt snölager och ute är det minusgrader. Vi befinner oss i zon 2, i närheten av Södertälje. Att vi för ungefär en och en halv vecka sedan skördade purjo, persilja och palsternackor ute i landet känns overkligt. 
IMG-0017JPG
Frågan som många ställer sig är om man kan så redan nu. Det kan man. Framförallt så finns det saker man kan så inomhus, men det gäller att ge rätt förutsättningar och det är en rad faktorer som krävs: Tillräckligt med ljus, jord, planteringskärl och någon form av gödning. Och givetvis behöver småplantorna passas med vatten. De får varken övervattnas eller torka ut helt. 

Växtbelysning:
För att driva upp plantor inomhus före mitten av mars, så behövs växtbelysning. Utan tillräckligt med ljus kommer plantorna annars växa sig långa och rangliga och det är ju ha stabila och kraftiga exemplar man vill ha. Belysning kan man ordna billigt och man kan också betala en förmögenhet. Det är en djungel. Hemma hos oss har vi fastnat för  lysrör T5 från Biltema. Det gäller även att inte ha ett alltför långt avstånd mellan plantorna och tillskottsljuset. För att justera avståndet så använder jag alla slags knep, som du ser på bilden. 
IMG-0020JPG

Kärl:
De kärl du ser på bilden är dels pluggboxar med plats för 49 småplantor och dels småkrukor. Här finns en uppsjö av olika produkter och jag tänker att det är klokt att prova sig fram.

Jord:
Jorden är såjord. Den är lättast att hantera till den här typen av odlingslåda, eftersom den är rätt så finfördelad.

Gödning:
För de plantor som spirar nu kommer jag om några veckor börja ge någon form av gödning, exempelvis lakvatten från bokashi och någon form av flytande näring. Det enklaste och billigaste är ju guldvatten eller kiss och det luktar inte om man späder ut enligt följande: 1 del guld till 9 delar vatten. Givetvis kan man köpa flytande näring, men se upp med vad du använder, eftersom det under de senaste åren har det förekommit giftiga ämnen i just ekologisk växtnäring och folk har fått sina plantor förstörda. Dock har jag  läst är att Algomins flytande ekologiska näring är säker att använda, så kommer jag köpa något så blir det den. Och om du undrar över eventuella gifter i växtnäring, så har du en länk här

Men nu till det roliga. Nu ska du få höra vad jag sår i januari och februari!
Först har vi fyra sorters chili:
Jamaican Bell, Jalapeno, Anaheim och Aji Lemon Drop. Den sistnämnda är medelhet och de andra milda. Vi gillar dessa i köket i all möjlig matlagning och vi torkar även en del till pulver. Skulle tro att vi driver upp två plantor av varje sort. 

Två sorters paprika:
Microbell och Marconi. Har inte provat dessa sorter förut, så det ska bli spännande.  Runt 8-10 paprikaplantor räcker nog till oss. Paprika är för övrigt bra att odla själv om man kan, eftersom den tydligen är bland en av de mest besprutade grödorna. 

Physalis eller gyllenbär
Aunt Molly's Ground Cherry, som hos oss var förra årets stora succé . Vi hade 10 plantor på friland och en stor skål ständigt fylld med saftiga guldgula bär att mumsa på. Det blir tio plantor i år med. 

Två sorters aubergine:
Violetta di Firenze, som är en rund variant med snygga och goda frukter. Tyvärr har de ännu inte grott, så kanske får det bli ett nödköp och en nödsådd av liknande sort. Den andra sorten heter Wenta och har långsmala frukter. Den gav väldigt bra skörd förra säsongen och fröna har redan grott, så det är många plantor på gång. Aubergine är gott att grilla eller att göra röror av och går bra att frysa. Tänker mig tio plantor här med.

Slätbladig persilja:
Några pluggar persilja får även plats och de ska ut i växthuset när det inte är så kallt längre. Ja, det var innehållet i  lådan nedan. 
IMG-0018JPG

Lök och blommor
Men, jag har ytterligare en pluggbox och i den blir det gul lök av sorten Ailsa Craig. Jag har sått fröna i kluster om fyra fem frön i varje plugg.  Men, även ett par  sommarblommor får plats och dessa är lejongap och paradisblomster.
IMG-0021jpg
Sötpotatis och Yacon
Okej, dessa sår jag inte från frö, men driver upp inne. Nedan ser syns våra sex plantor av sötpotatisen Erato. Jag köpte pluggplantor förra året och vi fick en jättefin skörd. Efter (i oktober) skörden och precis innan första frosten sparade jag skott av sötpotatisen. Först stod de bara i vatten och under tiden klippte jag fler skott från dem som jag förökade och rotade. I  början av januari satte jag skotten i krukor. I skrivande stund väller rötterna ut underifrån, så det är snart dags för omplantering. 
IMG-0019JPG
I smörasken i små krukor hoppas jag att fyra  knölar eller rhizomer av rotfrukten Yacon skall vakna till liv.  Yacon var en nykomling hos oss förra året och den kan inte köpas i matbutiker vad jag vet. Men den är väldigt odlingsvärd och fungerade bra i zon 2 och fick inte speciellt mycket kärlek eller omvårdnad. Roten är god, väldigt saftig och smakar fruktigt efter en tids lagring. Den passar väldigt bra riven i sallader och jag gissar att den borde vara god även i en fruktsallad. 

Till sist, det gemensamma för just de nämnda grödorna, med undantag av persilja som jag bara vill komma igång med tidigt,  är att de behöver en riktigt lång utvecklingstid. Så, vill man ha en hygglig skörd från de nämnda raringarna, då är det bra att starta i tid. Men som sagt, olika växter har olika förutsättningar och utvecklas olika fort. Exempelvis tomater, sår jag först i mitten eller slutet av mars. Gurkväxter och majs sås i slutet av april och början av maj, ungefär 4 veckor innan utplantering.