TA VARA PÅ GURKSKÖRDEN OCH GÖR JÄTTEGOD KIMCHI

gurk copyjpgVi hinner inte med att äta all vår gurka färsk, men vad gör väl det när man hittat ett riktigt bra recept!  Att fermentera eller mjölksyra gurkan, i en koreansk tappning gör den bara godare . Sedan, i det här inlägget vill jag även slå ett slag för varför man ska mjölksyrar istället för att pickla i ättikslag. Fördelen med mjölksyrning är att får du en produkt som inte bara bevarar vitaminer, utan även förbättrar näringsvärdet.  Mjölksyrabakterierna är dessutom gynnsamma för mag- och tarmflora, medan ätticka kan irritera magen  och bevarar inte heller näringsämnen i samma utsträckning. Läs gärna mer om detta på surtantens utmärkta sida! Det är möjligen lite, lite svårare att lyckas med mjölksyrning om man jämför med en ättiksinläggning,  men smaken och hälsofördelarna gör mjölksyrning definitivt värt besväret.

Receptet här kommer ursprungligen från en sida som heter nourished essentials och jag har provat det flera gånger med gott resultat. Sedan, det kan vara lite trögt att få igång mjölksyrningen hos gurka, så för att hjälpa processen, kan man tillsätta ett par matskedar  kimchispad.

I fråga om mängd, tänk samma mängd som  storleken av två stora slanggurkor. Sedan, vilken typ av gurk du använder är mindre viktigt. Jag blandade slanggurka, västeråsgurka och äppelgurka. Använd sorter som inte har hårda kärnor eller ta bort kärnhusen.

INGREDIENSER:
 • 2 normalstora slanggurkor (eller samma mängd andra sorter. Jag blandar västeråsgurka, äppelgurka och slanggurka)

 • 1 ½ msk jodfri salt (viktigt!)

 • 1 -2 tsk  gochugaru, koreansk chili (eller chili från din trädgård)

 • 1 tsk riven ingefära

 • 1 tunt skivad vitlöksklyfta

 • 1-2 fint skivade salladslökar, eller samma mängd purjo

 • 1 Morot, 5 majrovor, fint skivade (inte nödvändigt, men jag brukar tillsätta, blir väldigt god blandning)

 • Några dillkvistar

 • 1-2 msk kimchispad (inte nödvändigt, men underlättar att mjölksyrningen kommer igång)

  1: Rensa grönsakerna noga och skär dem sedan i fyra delar på längden och därefter i bitar på tvären.

  2: Lägg gurkorna i en skål och blanda i saltet. Låt stå i 15 minuter

  3: Under tiden, rensa och skär löken, riv ingefära, rensa dill, skala och skär vitlök, rensa och skär övriga grönsaker i lagom bitar

  4: Skölj gurkorna i kallt vatten och se till att få bort överflödigt vatten

  5: Blanda alla ingredienser försiktigt i en skål. Glöm inte chilin och obs, om du tar färsk chili, dosera med försiktighet.

  6: Packa grönsakerna tätt i  ett jäskärl, en stor ren burk eller ett speciellt kärl avsett för mjölksyrning. Om du tillsätter kimchipsad, gör det i det här momentet. 

  7: Lämna en tom spalt på några centimeter, där du  placerar en tyngd, exempelvis en plastpåse fylld med vatten, så att grönsakerna tyngs ner och hålls under vatten. Det är viktigt att de är helt täckta med vätska.

  8: Jag brukar göra lite extra saltlösning och fylla på med, så att allt är helt täckt med vatten. Blanda en liter vatten med 1, 5 matskedar salt och häll på vatten tills grönsakerna  är het täckta med vatten.

  9: Lagra svalt och mörkt i 1-2 veckor, runt 18 grader. Men, hos oss har inte något svalt ställe existerat i augusti månads värmebölja. Jag har låtit gurkan jäsa i rumstemperatur i 5-7 dagar, eftersom det inte funnits alternativ. Smaken har ändå blivit super, men konsistensen dock  lite mjuk. Jag gissar att konsistensen skulle vinna på en lite långsammare syrning i svalare miljö


Efter detta är det dags att stoppa in din kimchi i kylen och där den håller i minst ett par månader. Dessutom, den fortsätter och jäsa, men långsammare, och ju längre den står i kylen, desto mer karaktär får smaken.

Ät din kimchi till allt. Sätt på smörgåsen, blanda ett par skedar i sallader, lägg på burgaren, ät som den är. Varje gång du mumsar på läckerheterna så gör du din hälsa och kropp en stor tjänst.

Sist men inte minst, om du aldrig gjort kimchi tidigare, kan det kanske vara bra att första gången prova med salladskål, för den är väldigt lätt att lyckas med. Sedan har du snart även en bra kultur därifrån du kan låna lite spad till inläggningar som måhända är lite mer trögstartade.