Svartkål och ärtor flyttar in

svartkal vaxthusjpgNu, en bit in i oktober gav jag upp hoppet om mera gurka, chili eller  tomater. Det var dags att ta fram sekatören och klippa ner plantorna inne i växthuset. Nu är allt skördat och gröna tomater eftermognar i kartonger och det är bara att äta och njuta i den takt de blir röda. Men, trots kalla vindar och ruskväder har nya invånare redan börjat flytta in i växthuset.

Än så länge är det en omgång svartkål,  sådda i slutet  av augusti, som  får de ta över där hinkar och odlingslådor blivit tomma. De har omplanterats ett par gånger och har precis vuxit ur sina senaste krukor. Eftersom hungriga växter, såsom tomater och gurka, bott här precis innan kan man lätt räkna ur att en del näring försvunnit från jorden och kål har sina egna krav. Därmed får varje kålplanta en dos ekologisk gödning i planteringsgropen. Jag passar också på att göra ett litet samodlingsexperiment här, så ny köpejord får kålplantorna klara sig utan.

Jag sår generöst med vanliga gula ärtor runt kålplantorna. Man får hoppas att denna jordförbättring hjälper till, annars är det bara lära sig av sina misstag. Vi får hoppas för att detta fixar biffen åt kålen och agerar såsom jordförbättrare sig bör. Sedan kan det mycket väl hända att samplanteringen i bästa fall också ger liten skörd med ärtskott som bonuseffekt. Sist men inte minst får man väl också hoppas att den kalla temperaturen och fukten inte gör så att allt angrips av mögel. Men man måste prova tills man är överbevisad, så var bussiga och håll tummarna! 

Sist men inte minst, jag skrev om svartkål tidigare och vill du ha recept på vad jag brukar göra så kika här