Snyggaste surkålen

Jag  är minst sagt beroende av syrade grönsaker i alla dess former. Det är gott att lägga en matsked surkål på en burgare, eller röra ner i en soppa vid servering, för att inte tala om att  blanda syrade grönsaker  i en grönsallad istället för vinäger.

Men nu skall det handla om syrad kål, som inte bara är gott och vackert, utan även bra för hälsan. Just den här vackra kålen som du ser på bilden består av 2/3 av vitkål och 1/3 av rödkål och den blandningen får en särdeles tjusig färg. I skrivande stund finns det gott om kål i butikerna, så det är bara att traska dit och hämta hem några huvuden. 
IMG-8470jpg
Ingredienser: 
 • 1 3/4 kg  kål: 1/3 rödkål och 2/3 vitkål
 • 1 msk jodfritt salt (10 gram) 
 • 1 tsk hel kummin
 • 1 msk enbär


Instruktioner:
 1. Putsa kålen så att din råvara är fräsch och fin.
 2. Riv eller strimla kålen. Det snabbaste är med en matberedare, men annars rekommenderar jag grova sidan av ett rivjärn eller en mandolin. Obs, om du använder mandolin, var rädd om fingrarna.
 3. Väg den rivna kålen och häll upp den i en skål
 4. Tillsätt salt och rör runt kålen 
 5. Låt stå en timme eller så 
 6. Massera in saltet
 7. Tillsätt kummin och enbär, se till att blanda väl
 8. Lägg kålen i ett syrningskärl med vattenlås eller i glasburkar 
 9. Pressa ner kålen så att det inte finns några hålrum
 10. Fyll inte kärlet eller burkarna ända upp och se till att lämna någon centimeters luftrum längst upp.
 11. Pressa ner kålen så den täcks av vätska 
 12. Om det inte bildas tillräckligt med vätska,  så tillsätt vatten så att kålen täcks. 
 13. Vattnet skall ha en halt av 1,5 matskedar jodfritt salt per liter
 14. Använd tyngder för att få kålen att hålla sig under vätskeytan. En vattenfylld plastpåse fungerar om du inte har annat.  (Se bilden nedan) IMG-7816JPG
 15. Häll vatten i vattenlåset och se till att vattnet inte torkar ut. Fyll på i så fall. På bilden nedan ser du hur  vattenlåsen ut på de kärl jag har. Man fyller alltså rännan och lägger sedan på locket. IMG-7646jpg
 16. Lår stå mörkt i rumstemperatur i ungefär två veckor. Om du inte har vattenlås, släpp ut luft från burken eller burkarna en gång per dag. 
 17. För över din syrade kål i  rena burkar och ställ i kylen. Tänk på att inte fylla burkarna ända upp, utan lämna ett litet luftlager. 
 18. Kålen håller minst i några månader och smakerna fortsätter att utvecklas. 

Slutligen, om du blir biten av det här med att mjölksyra, så kan jag varmt rekommendera att du investerar i bra kärl. Det är lättare att få ett jämnt resultat när man syrar lite större mängder och då har du dessutom syrade grönsaker en lång tid framöver.

Jag använder några olika  jäskärl i olika storlekar. Gör jag stora satser använder jag 10-literskärl medan  för mindre mängder har jag ett kärl på ungefär 3 liter. 
IMG-7644jpg