Salladsodling i vintermörkret

salladbergianskajpgDet här är tredje inlägget om vinterns hydroponiska  inomhusodling och det växer på bra, ävenom bilden ovan är något vilseledande. Den är från i somras och tagen på Bergianska trädgården, som ligger strax norr om Stockholm.

Odlingen ser ut som nedan och består av 20 platsburkar där olika bladgrönsaker växer i vatten och näringslösning. Efter byte till kraftigare belysning så har  tillväxten brakat iväg på allvar. Två  T5 lysrör på 50 watt vardera ger ljus i tillräcklig mängd. Belysningen är införskaffad på Biltema och jag är inte sponsrad, men gillar billiga lösningar. Odlingen står inne i ett gästrum på två växthusbord. Belysningen regleras av en timer, vatten och näringslöning fyller jag  på var eller varannan vecka. Ingen säsong är fel att börja med den här typen av odling och vill du veta mer, så läs ett tidigare inlägg här.
salladsbord copyjpg

Det som växer är pepparmynta, basilika av  sorten Genovese, slätbladig persilja, vattenkrasse, röd Pak Choi, Rucola, grönbladig och rödbladig plocksallat, salladsamarant,  salladssenapen Yukina Savoy och trädgårdsportlak. Valet är gjord efter vad vi gillar att blanda i sallad. 

Att kunna skörda mitt i vintern och göra sin egen blandsallad är väldigt roligt och framförallt lyxigt .  Vi är så lyckliga och stolta över experimentet, så inte ett endaste blad går till spillo. Man  skördar bara det som behövs. Det är även lätt att bli lite besatt, så jag sår nya frön  titt som tätt och nu finns det bara plats för några burkar till innan utrymmet är knökfullt. 

Odlingsförsöket startade i september och det är relativt bekymmersfritt och lättskött. Vi har dock lite bök med ohyra. Nu i december, tre månader senare har vi en del besök av bladlöss. De bekämpas  genom att spola igenom plantorna med varmt vatten då och då. Denna behandling håller dem hyggligt i schack.  Vi sätter även vårt hopp till en inflyttad nyckelpiga. 

nyckelpiga_1 copyjpg