Repris på kryddig och vitaminrik rotfruktssallad från himmelriket

Att äta mer växtbaserat är ett enkelt sätt där vi alla aktivt kan motverka klimatförändringar. Syftet med de växtbaserade recepten är helt enkelt att få och ge inspiration till en hållbarare kost. Läs gärna mer i ett tidigare inlägg. Detta är för övrigt det tolfte inlägget i serien av enkla växtbaserade recept.

Här kommer en riktigt färgglad sallad och vi lagar den ofta till vardags, för den är så himla god och för att en sats håller i flera dagar.

Dock behövs det kanske pyttelite planering för att laga den , eftersom jag rekommenderar att man blötlägger russin och solroskärnor, dock är den åtgärden är inte helt nödvändig. Men,  blötläggningen gör salladen både ännu lite godare och även nyttigare. Sedan, den här salladen är ett riktigt praktexempel på väldigt hållbar mat, som till huvuddelen kan göras av ingredienser som inte behöver importeras. 
rdbetssalladjpg


Ingredienser

4 morötter

2 medelstora rödbetor eller tre-fyra små

1-2 äpplen (Cox orange eller Ingrid Marie passar extra bra)

1 dl solroskärnor

1 dl sultanrussin

1 2-4 cm stor bit färsk ingefära (smaka av hur stark smak du gillar)

Någon msk finskuren persilja, helst bladpersilja

5-15 finskurna blad av mynta, gärna Marockansk som passar fint här med sin sötma, men andra sorter går också bra. Antalet blad beror helt på vad du gillar 

Dressing

1/2 msk balsamvinäger, äppelvinäger eller citronsaft

1-2 msk olivolja

1 tsk salt


Instruktioner:

  • Blötlägg solrosfröna i ungefär ett dygn genom att täcka dem med kallt vatten. Skölj gärna någon gång och skölj innan du tillsätter dem i salladen.
  • Blötlägg russinen, men kortare tid än solroskärnorna, tex över en natt och när de svällt, häll av vattnet och förvara i kylen tills det är dags att göra sallad.
  • Skala morötter och rödbetor. Riv dem på ett medelgrovt järn och se även till att ta vara på all saft.
  • Skölj äpplen (skala dem eventuellt) och riv dem på grövsta rivjärnet
  • Tillsätt solroskärnor
  • Pressa saften ur en apelsin/ äppeljuicen 
  •  Blanda i vinäger, olja och salt. 
  • Rör ihop varsamt
  • Skala och riv ingefäran, tillsätt lite i taget och smaka av 

Det här receptet inbjuder verkligen till improvisation och jag själv varierar mycket beroende på vad som finns i kylen. Ibland har jag i finhackad purjo, jag har även provat att tillsätta både finrivet äpple och granatäpple och båda passade väldigt bra. Och, gillar man inte mynta, så tar man kanske koriander och gillar man inte koriander så provar man kanske kummin. Det är säkert inte heller så dumt att ha i rostade valnötter. Som sagt, prova receptet som det är eller gå loss och improvisera! Slutligen, förvara salladen i kylen i ett kärl med lock så håller den sig fräsch upp till fem dagar, i alla fall med de ingredienser som jag listat upp i receptet. Lycka till!

Receptet kommer från början från min vän Hazel, dietist och inbiten matentusiast, bosatt utanför Auckland på nya Zeeland. Receptet är Hazels variant och den är populär inom hälso-orienterade matkretsar lite här och var i världen. Den här varianten kommer från en kokbok som är utgiven av hälsokafeet Revive och jag har sedan i min tur modifierat receptet ytterligare och jag hoppas att du också gör det. Jag har publicerat receptet i ett tidigare inlägg, men i sin vardagsvariant och även originalreceptet och här är länken