Pumpan- en användbar och mångsidig gröda

I år hoppas jag att det är pumpans år! I tre odlingsbäddar på sammanlagt ca 20 meter växer lika många plantor av olika slags pumpor. Sorterna är Blue Hubbard, Long Pie, Big Max, Tom Fox, Akaguri Orange, Kroshka, Futtsu och Rouge Vif de Etampes, som du ser på bilden nedan.

vifjpg

Pumpan är en fantastisk gröda. Man kan äta i stort sett allt på den. Man kan äta frukterna, unga bladskott, blommorna, skalet och kärnorna. För det andra, maten den ger är god, mättande och nyttig. Den är dessutom lätt att odla och ger oftast väldigt bra skörd. Därtill tillkommer bra lagringsegenskaper. De håller länge i rumsvärme, så det krävs inga speciella metoder, annat än utrymme. Pumpor är även dekorativa, så de kan enligt mitt tycke stå framme i hyllor och på fönsterbrädor tills de används. I skrivande stund är det 11 augusti och de första pumporna börjar mogna av sorten Rouge vif de Etampes, en pumpa som smakar bra utan lagring, även om lagring dock fördjupar smaken. 

En annan trevlig egenskap hos pumpor och zucchini är att ju mer du skördar, desto mer producerar plantan, så var inte orolig att ta av frukten för tidigt. Men vill du lagra, se till att spara några pumpor som du låter mogna på plantan så länge som möjligt och ta in senast innan frosten kommer. Det viktiga för att pumpan blir lagringsduglig är att vänta tills skalet och skaftet hårdnar och att frukten inte utsätts för stötar eller skador.

Vad gör man med all skörd?
Allt möjligt! Pumpa är god som lasagne, i soppa, i grytor, som ugnsrostad, i grytor med andra grönsaker. Man kan göra puré av den för att ha färdig i frysen för kommande anrättningar. Här nedan bjuder jag på två recept som vi ofta lagar:

Pumpalasagne:

IMG-8383jpg

Pumpasoppa

spumpoppajpg