Passa dig för lurig svamp!

Vad tror du svampen på bilden nedan är för sort? Jag har på sista tiden gått bet och är inte ensam om detta. Rätt svar finns under bilden.


rodnandejpg

En svamp som det verkar finnas gott om i år är rodnande fjällskivling, alltså svampen ovan. Den är i vissa fall rätt lik sin delikata kusin, stolt fjällskivling. Jag är själv van svampplockare, men lyckades nyligen göra bort mig. Dessutom upptäckte jag genom flödet i sociala medier att även andra gått på samma mina, så för att bespara flera från detta missöde, så tar vi och tittar på vad som skiljer dessa sorter åt.

Stolt fjällskivling känns alltså igen på sin stora, breda och fjälliga hatt, som med tiden också får en liten puckel, särskilt när svampen är  fullvuxen, se bilden nedan. Hatten har vita skivor på undersidan, den har ett långt skaft som skiftar mellan brunt och vitt, den har också en ring på skaftet som är lätt att lossa och den har en mycket behaglig doft. Stolt fjällskivling är också en delikat matsvamp medan kusinen rodnande fjällskivling inte riktigt räknas till den kategorin. 

Enligt svampguiden.com är rodnande fjällskivling  egentligen flera arter och en av dessa är  giftig. Jag har också försökt ta reda på HUR giftig den giftiga varianten är, men inte fått tag i ordentlig information kring detta. Den ätliga arten är antagligen ingen kulinarisk höjdare, eftersom svampen doftar rätt unket. Kort och gott, skippa rodnande fjällskivling. Nu tar en liten kurs i skillnaderna mellan stolt och rodnande fjällskivling så du inte gör som jag.

Undersök främst dessa tre saker: doften, skaftet och skivorna!
1: Doften:  Stolt fjällskivling har en angenäm och nötig doft, medan Rodnande fjällskivling doftar ganska unket.

2: Skaftet: På bilden nedan har vi alltså en stolt fjällskivling. Skaftet  är lite fjälligt, brunflammigt och skiftar i färg, från brunt till vitt. 

IMG-5259JPG


På bilden nedan har vi en rodnande fjällskivling. Skaftet saknar färgskiftningen som den stolta kusinen har, den är dessutom  slät, till skillnad från  stolt fjällskivling.

IMG-5220JPG


3: Skivorna: Om du skrapar på skivorna som på bilden nedan, så ser du att den rodnande fjällskivlingen snabbt skiftar färg från vitt till lite rosa eller brunrött, medan detta alltså inte sker hos Stolt Fjällskivling. Dock kan skivorna hos den stolta varianten bli brunfläckiga hos äldre exemplar, men de är det från början, det är inge skiftning som sker om du skadar svampen. Skraptestet är bra att göra redan i skogen, så du slipper få med dig tråkiga överraskningar hem och att din status som svampguru blir äventyrad. 

IMG-5218JPG

Sist men inte minst, kolla alltid flera källor när det gäller svamp, så läs gärna mer på svampguiden.com . Jag går ofta in här och läser på, speciellt när jag ska visa svamp för andra.