Palsternackor går verkligen inte av för hackor

Igår sådde undertecknad palsternackor och än finns det gott om tid, så har du plats, tveka inte! Smaken är underbar, söt, med en liten doft av lakrits. Den förgyller gryta och soppor, den passar perfekt i gratänger med andra rotfrukter, den är perfekt att ugnsrosta och dessutom jättegod att ha i en kaka. Byt bara ut morötterna i morotskakan mot riven palsternacka för en riktigt härlig smakupplevelse.


Palsternackan  påminner om morötter, men är inte släkt med den. "Botaniskt sett tillhör palsternackan de flockblomstriga växterna (Apiaceae) och är alltså släkt med hundkex, kirskål, kummin, persilja och många andra." (SLU veckansväxt)

Den är inte svår att odla, men kräver en del tålamod och bra förutsättningar. Den vill ha en djup lucker jord, den har en lång utvecklingstid och den vill ha gott om vatten och näring för att utveckla riktigt fina rötter. Men, när den väl kommer igång sköter den sig själv och slår ut konkurrerande ogräs genom sin kraftiga bladmassa,  som dessutom är så snygg att den pryder sin plats i köksträdgården. 

Palsternacka sås enklast direkt på växtplatsen och så tidigt som möjligt. I skrivande stund är det 3 mars och här i zon 2 sådde jag igår och ja, det går bra att så när marken ännu är frusen. Palsternackan är en gröda som passar att vinterså, eftersom fröna tar inte skada av att ligga i jorden och vänta på vårvärmen. 

Så fröna glest på ett djup av 1-3 centimeter på en ljus växtplats. Radavståndet kan vara någonstans mellan 40-60 centimeter. Bladverket blir yvigt och skapar skugga, så snåla inte med utrymmet. Det tar nästan en månad innan de gror och är det riktigt kallt så är tiden givetvis längre. Men, ha tålamod, de kommer. Som sagt, de gillar näring. Vi har med jämna mellanrum lagt ett lager gräsklipp mellan raderna samt gett olika typer av gödselvatten, såsom ogräsvatten, lakvatten från bokashikomposter och guldvatten. 

Från det att fröet gror tar det minst 90 dagar tills det bildas uppsvällda rötter och man brukar skörda palsternackor sent på hösten. De tål att stå kvar i trädgårdslandet, men fryser marken lär du inte få upp dem. Hos oss frös de fast och det gick inte att skörda något efter början av december, men när temperaturen gick upp och det gick att skörda var de hur fina som helst. Palsternackor tål att lagras och förvarar man dem i kylskåp eller jordkällare så håller de i månader, förutsatt givetvis att de inte torkar.

På bilden nedan ser du de sista rötterna som vi skördade. Att tänka på är även att väntar man för länge med att skörda på våren går palsternackorna i blom och då är de inte goda längre. 

340906506_263715145996877_1938118602362327528_njpg

Vad lagar man av palsternackor? 
Om man gör en potatisgratäng, byt ut en del av potatisen mot palsternacka. 

Laga ugnsrostade rotsaker med en blandning av exempelvis potatis, palsternacka, jordärtskocka och morötter.

Baka en morotskaka, fast med riven palsternacka och jag menar förstås en palsternackskaka. 

Tillsätt palsternacka i grytor, det ger jättefin smak. 

341004244_182598504200734_8254202106133930150_njpg