Nu ska vi lära oss odla sötpotatis!

Det sker små mirakel här hemma!  Sötpotatisen jag satte i en kruka för ungefär sex veckor sedan har börjat skicka upp små skott. Jag upptäckte skotten när jag började undra om det inte vore bättre att placera projektet i komposten, eftersom ingenting såg ut att hända. Plantan kanske kände av mina onda avsikter och satte fart. Sötpotatis är en av våra favoritgrönsaker, så det vore ju kul om det gick att odla den här hemma.

Det här med att odla sötpotatis verkar vara lite av en procedur och jag håller på och lär mig. Man måste alltså börja med att odla fram skott och det är sådana du ser på bilden.

För att få skott måste du skaffa en moderplanta och jag tror en räcker. Den sötpotatis jag skaffade  producerade en hel mängd med skott. 

Börja med att köpa ekologisk sötpotatis. Konventionellt odlad kan alltså ha behandlats med tillväxthämmande medel.

Jag satte min sötpotatis i kruka och det tog rätt lång tid att gro. Jag läste sedan att man kan driva fram skott genom att sätta den i ett glas vatten och stötta den med tandpetare, så jag tog ut den ur krukan och upptäckte att den är full med skott, som synes på bilden .  Nu passar jag den med vatten och väntar på att skotten växer till sig lite.

sotpotatisivattenjpg
När skotten  blir 10-15 m långa med lite bladverk  är det dags att driva fram rötter. Man skär alltså loss skotten från moderplantan och ställer dem i ett glas med vatten, så varje skott får individuella rötter. När de utvecklat rotsystem planteras  sedan varje skott i en egen kruka. Vi i får se- förutsatt att plantorna överlever- om jag provar att ha dem i växthus eller i kruka på terrassen.

Värt att notera är att sötpotatis  inte alls odlas som vanlig potatis och de är inte heller besläktade. Sötpotatis är en klätterväxt och inte bara knölen utan även bladen är ätliga, till skillnad från potatis.. Bladen  kan wokas eller ätas råa i sallad. Det ryktas att de är proppfulla med vitaminer och sägs smaka fantastiskt bra.

Sist men inte minst, här är några av de videos som jag kikat på i min kunskapsjakt om sötpotatis:

https://www.youtube.com/watch?v=ueb-Fcuzc4U

https://www.youtube.com/watch?v=Aq0oYpmOqA4

https://www.youtube.com/watch?v=A2x17TwQ-is