Mjölkört eller rallarros

I min lärprocess är jag just nu inne på att veta mer om rallarros eller mjölkört. Den är inte bara en nyttig växt utan också väldigt dekorativ och har alltid varit en favorit för sina intensivt skiftande rosa blommor. Jag har också tidigt i livet stiftat bekantskap med den kulinariskt, då vi som barn brukade få späda skott och icke utslagna blomknoppar i sallader. Det också är så jag själv använder växten idag och blomknopparna från fotograferingen lär slinka ner i en sallad senare idag.

Mjölkörten kan som fullvuxen bli upp till en och en halv meter hög och det är också då den är lätt att känna igen, men eftersom det är de unga plantorna man främst vill åt är det viktigt att kunna identifiera plantan ordentligt. Nästa vår ämnar jag ge mig ut tidigt för att själv dokumentera de olika utvecklingsskedena, men till dess så rekommenderar jag en titt i den virtuella floran.

Växten finns i stora delar av världen och påträffas där man röjt undan annan växtlighet och speciellt trivs den där marken har brunnit. I Nordamerika kallas den därför för Fireweed. Mjölkörten är användbar på många sätt och i flera olika stadier av tillväxt. Den är dessutom värdefull både medicinskt och kulinariskt.

Växten är rik på vitaminer, mineraler samt  flavonoider. Flavonoider är den antioxidant som bland annat finns i choklad. Flavonoider finns i färgrika växter och antioxidanter i sin tur kan kanske lite förenklat kunna beskrivas som ett kroppens konserveringsmedel. 

Om vi tittar på några av de medicinska egenskaperna så anses  örten vara anti-inflammatorisk, den anses kunna lindra PMS,  blöjeksem och inflammationer i tandkött och munhåla. Det finns också substanser som sägs kunna motverka diabetes. Det också görs studier på växten och enligt denna artikel från Science News Daily så innehåller mjölkörten substanser som skulle kunna resultera i att minskade doser av antibiotika, något som kanske skulle kunna resultera i att man bättre kunde rå på multiresistenta bakterier. Inte illa pinkat av ett vanligt “ogräs”.

Växten har också länge använts som grönsak, både  tillagad och färsk, särskilt av ursprungsbefolkning i  Nordamerika. Användningsområdet är brett. De riktigt unga skotten på våren kan ätas som sparris, de lite längre gröna skotten kan exempelvis användas i paj, soppa eller i sallad. I Ryssland tillverkas det också ett te av bladen; Ivan Chai. Man fermenterar först bladen  och därefter torkar man dem i ugn.Den som vill veta mer, så finns en trevlig artikel i tidskriften syre. Smaken sägs likna vanligt svart te.

Det kan hända att det är lite sent att skörda mjölkört nu i juli, men toppskott och outslagna blomknoppar fungerar fortfarande fint, även om det som sagt är de tidiga skotten man helst vill komma åt. Det är ändå väl värt att läsa på om växten, för att vara startklar nästa säsong när det är dags igen.

Till sist skall väl tilläggas att mjölkörten  är invasiv och får den chansen så koloniserar den snabbt hyggen och öppna områden, så den är inget man vill ha i sin trädgård.


Sist men inte minst skall nämnas att den fantastiska vasen på bilden är från keramikern Carin Nordlings  produktion.