Missa inte Tusen Trädgårdar!

tusen _1 copyjpgSöndagen den 1 juli äger Tusen Trädgårdar rum över hela Sverige. Det är ett nationellt event och det enda som krävdes för att delta var att anmäla sig. I min hemkommun, Österåker, är det tre trädgårdar som slår upp grindarna för besökare. Min är en av dem.

Jag uppfattar att syftet med Tusen Trädgårdar  är främst att visa upp många sidor av trädgårdskultur, genom att låta privatpersoner bjuda in till sina trädgårdar. Det handlar alltså inte så mycket om att tävla om vem som har snyggast trädgård. Man delar helt enkelt med sig av kreativitet, odlarlust och erfarenheter. 

Det jag vill förmedla genom mitt deltagande är att uppmuntra människor att odla, oavsett hur liten jordplätt man har. Odling är ju förbaskat kul och det behöver inte heller vara dyrt. För mig är odlingen ett utlopp för kreativitet,  men även en källa till mat.

Jag har ingen stor och fin tomt utan en terass och en plätt vid mitt radhus. Hela baksidan är omgjord till en köksträdgård på runt 40 kvadrat. Det är många saker som samsas om ytan, såsom ett litet växthus, en del friland, pallkragar och massvis av odlingskärl. Jag kombinerar många metoder för att maximera ytan. 

Men, det här med att delta i event är inte helt fritt från press, men det är mest en positiv sådan. Pressen har resulterat i att vi på mycket kort tid har fått färdigt projekt som annars hade uppskjutits på obestämd tid. Att ha anmält sig till Tusen Trädgårdar har gett energi och inspiration
och i skrivande stund bökas det runt som aldrig förr och det sås och planteras för glatta livet. 

Därmed, du som är i Österåker den 1 juli, jag hoppas du besöker alla tre trädgårdar som är med. Klicka på länken så ser du adresserna. Dessutom, skulle du bli  riktigt hungrig och törstig  så har Länsmansgården,  med Åkersberga Trädgårdssällskaps visningsträdgård, ett alldeles ypperligt kafé. 

tusen  copyjpg