Med myrsteg mot ett grönsaksland

Vi har flyttat till större grönsaksland, eller kanske till visionen om ett sådant. Steget från en radhusplätt till en halv hektar är lite överväldigande, så man får vackert ta ett steg i taget.

Grönsakslandet är sommarens projekt. Men, här i krokarna finns väldigt mycket vilt bestående av dovhjort, rådjur, älgar och vildsvin, så det är nödvändigt att stängsla in för att det överhuvudtaget skall vara idé att försöka sig på att odla. Men, vi jobbar på, eftersom vi har försått en mängd grödor som väntar på att landa i jorden med sina rötter. På bilden ungefär hälften av alla växter och bilden togs för några veckor sedan...
IMG_7254jpg

På tomten finns en jättestor hög med jord och sand. Av växtkraften att döma så är det gott om näring i den och vi kommer verkligen använda så mycket som möjligt av det som redan finns på tomten. Till att börja med skall nio pallkragar fyllas, varav några blir dubbla. En enkel odlingkrage sväljer runt 250 liter jord, dvs fem säckar köpejord a 50 liter. Det är både en kostnad och transport som det känns bra att slippa.

Första steget mot grönsaksland blir bäddar i pallkragar. För att kväva ogräset har vi täckt botten med gammal kartong. Därefter lägger vi på ett lager av organiskt avfall, såsom torkat ogräs, slaget gräs, rabarberblad och liknande. Ovanpå det blir det tidningar igen, för att det organiska avfallet inte skall kunna gro och slutligen jord från högen, men först efter att grus och stenar silats bort.
spadeJPG
För att sila behövs en ram med ett nät som fångar upp stenar och rötter.
sandJPG
Det gäller att ha ett kärl som fångar upp jorden och som ger en bra arbetshöjd. En plastback fungerar bra. Först får man dra i jorden med en spade och därefter vicka silen fram och tillbaka så att så mycket jord som möjligt samlas upp. Det är också bra att plocka ur rötter, men det går inte att vara för pedantisk. Det går inte att få ogräsfri jord och det kommer ändå frön via luften. Huvudsaken är att ogräset inte får övertaget och kväver det du odlar. 
jordJPG
Ett skottkärrelass i taget, några spadtag i taget och snart är den första kragen klar för plantering och det återstår att se vad den första grödan blir som får bosätta sig här.
IMG-7351jpg
Det blir nog bra till slut och det borde fungera, eftersom gigantiska nässlor stormtrivs i den nämnda jordhögen.  Nässlor brukar nämligen gilla kväve- och näringsrik jord, något även de flesta grönsaker trivs i.

Till sist: de bilder där jag arbetar i landet är tagna av fotografen Paul Karjus.