Mata bina och låt maskrosorna blomma

maskros_1jpgHär är gammal bekant som knappast behöver någon närmare presentation och som inte heller går av för hackor, något trädgårdsägare ständigt får erfara i sin iver att utrota dem. Men maskrosor har ett oförtjänt dåligt rykte och alla borde börja gilla dem.

För det första: maskrosor är viktiga för pollinerande insekter och tillhör exempelvis binas favoritföda. Rensa därför inte bort blommorna alltför nitiskt utan tänk på att du gör en viktig insats för naturen genom att låta dem stå kvar. Om grannarna har synpunkter så föreslås på sidan svenska bin att man helt enkelt förklarar att man matar bina. Vem kan argumentera emot det i dessa tider? 

För det andra: maskrosen är full av nyttigheter som vi mår bra av. I stort sett hela växten är ätlig, från knoppar,  till blommor, blad och rötter. Maskrosen har en imponerande halt av bland annat C-vitamin, D-vitamin, järn, kalcium, kalium och olika typer av B-vitaminer. Vill du veta mera om exakt näringsinnehåll, så hittar du mer information på kostdataprogram.se. Slutligen, den kan plockas hela säsongen, eftersom den producerar nya unga skott ända fram till hösten.

Maskrosor har inte heller alltid betraktats som ogräs, utan örten har också hyllats för sina medicinska egenskaper. Den anses  vara bra mot reumatism, leverbesvär och den sägs även gynna matsmältning.

Slutligen,  såhär kan du få i dig nyttigheterna i maskrosblad. Blanda ut dem med andra salladsgrönsaker och plocka unga blad från plantor som ännu inte gått i blom. Skölj dem noga och låt dem gärna ligga runt en timme i kallt vatten. Ruska bort vattnet, skär dem tunt. På bilden nedan ser du unga maskrosblad som skall blandas i en sallad. 
maskros_3jpg