Majrovan, en nygammal goding

När jag var barn så hände de att mina föräldrar odlade majrovor. Vi kommer från Finland och där var de små rovorna en vanligt förekommande gröda i köksträdgårdar. 

I våras fick jag syn på sorten Hakurei och den såg så tilltalande ut  att jag föll pladask. Första omgången såddes  tidigt i april.  Majrovan är lättodlad, tacksam och växer snabbt, men man får se till att vattna. Torka ger inga goda rovor. Sedan, att skörda och äta direkt är det bästa.

För en jämn tillgång, så en liten omgång var eller varannan vecka. Förövrigt, det här sättet att odla går att använda till många grödor.  I skrivande stund har jag rovor i flera stadier. Det finns nysådda som börjar titta upp: 
nysddjpg

Det finns lite större som fått  fin blast och börjar så smått få svällande rötter. I det här stadiet är blasten god att äta. Ta inte för mycket bara. 
blastjpg

Och slutligen har vi då dessa som är skördeklara:
majrovajpgSmaken är delikat, pepprig och sötaktig,  allt på samma gång. Hur äter man dem? Man kan äta både rot och blast, men blasten är godast när plantan är späd. När man sår så brukar det ju slinka ner lite fler frön än man tänkt sig och plantavståndet skall bli runt 10 cm, så oftast behövs lite gallring. Men, när du tunnar ut beståndet, passa på att skörda blast och använd  i sallad eller på samma sätt som spenat.

Sedan, själva rovorna är goda som de är, att ätas hela eller skivade. De kan rivas eller skivas i sallad, de passar att stekas i smör eller att kokas  lätt. Läste även nyss i bloggen Farbror Grön att det går bra att ersätta rättika i kimchi med majrovor, så det ska provas snarast! 

Men, i vår trädgård trivs sniglar, jordloppor och andra lömska figurer,  så det råder  viss konkurrens. Därmed är fiberduk eller någon form av nät ett måste. Läste även någonstans att man kan göra kålnät av finmaskig tyll eller en tyllgardin . Ett riktigt kålnät kostar ju en slant, så det låter som ett bra budgetalternativ. 

Slutligen, majrovor är supernyttiga och precis som andra kålväxter så innehåller de mängder av antioxidanter, vitaminer och fibrer. De anses även kunna sänka högt blodtryck och motverka en del cancerformer och de har otaliga andra hälsoeffekter. Och de är lättodlade, så vad väntar du på?