Lättodlat, delikat och snabbväxande bär

IMG-0130jpgEn av mina favoriter att odla är gyllenbär eller physalis. Den sort jag fastnat speciellt för heter Aunt Molly's Ground Cherry, men jag gissar att det finns många goda sorter. Bären har en sötsyrlig smak som jag tycker har  inslag av ananas och passionsfrukt, de blir skördemogna fort  ( 65 dagar) och de producerar mängder med små gulorange bär. Sedan, bilden ovan ljuger lite, de mogna  bären är runt 15- 20 mm i omkrets.

Gyllenbär är lätta att odla och med bara några få plantor får man  mängder med delikata, vitaminrika och hållbara bär. De vill ha ungefär samma förutsättningar som tomater: mycket sol, jämn bevattning och näringsrik jord. De vackra plantorna på bilden nedan är från förra säsongen.
IMG-0131jpg

Fröna behöver förkultiveras, det vill säga, sås inomhus och det är bra läge att göra det i mars eller april. Om man sår  i mars, så bör bären komma i juli och sedan fortsätter plantan att producera så länge det är varmt, oftast en bit in i oktober, i varje fall där vi bor, i zon 2. 

Så fröna i såbrätten eller små krukor, i planteringsjord eller såjord. Täck med någon form av plastlock och här fungerar en plastpåse som du gjort hål i eller någon plastförpackning som följer med frukt och grönsaker. Den skall hjälpa till att bevara fukt och värme medan plantorna gror och är små och späda. Du kan så flera frön i en liten kruka och sedan försiktigt separera dem när de börjar trängas. Medan de gror,  se till att sådden inte torkar ut. Så fort de grott, det tar mellan 7-10 dagar, ställ plantorna  i ett ljust fönster eller under växtljus.

I den takt plantorna sedan växer, plantera om i större krukor. Hur vet man när det är dags? Jo, när rötterna börjar titta ut ur planteringskrukan. Man får lyfta på krukorna då och då och se hur plantorna har det. Jag brukar plantera om två gånger innan den slutgiltiga växtplatsen. Förra året blev det tre omplanteringar, eftersom våren var kall och utdragen. 

Plantera utomhus när frostrisken är helt över, men vänj dem gradvis vid utelivet genom att låta dem stå ute några timmar om dagen,  innan det är dags för utplantering på den slutgiltiga växtplatsen. 

Gyllenbär går fint att odla i kruka eller på friland,  i ett soligt läge,  i ett  fönster, på balkongen, terrassen eller i växthus. Om man odlar i kruka bör man ha 5-10 liters krukor. Sedan, ett tips är att ha plantorna där du rör dig mycket. Då är det lätt att komma ihåg att kontinuerligt skörda dem. Bären är mogna när höljet är halmfärgat och då trillar även bäret av plantan och då är det bra att plocka upp dem. På bilden nedan ser du förra sommarens plantering, där gyllenbären sattes i en upphöjd bädd, bestående av halm och gamla löv. Där plantorna sattes och skapade jag fördjupningar som jag fyllde med brunnen hästskit och plantjord. Under bädden finns ett lager med kartong som ogräsbarriär. Ett tips till dig som inte gillar att gräva och rensa och som ger hur bra resultat som helst. Det här sättet att odla kallas "no dig". 
IMG-0132jpg

Man kan övervintra gyllenbär, antingen som hel planta eller med sticklingar. Fördelen med detta skulle vara att få tidigare skörd. Personligen tycker jag att det är enklare och mindre platskrävande att dra upp dem från frö. Fröna gror snällt och odlar man bären så kan man spara eget frö från de vackraste exemplaren inför nästa säsong. Jag försöker exempelvis själv spara frö från så stora bär som möjligt i förhoppning att förädla fram lite större bär. 

Slutligen, vi äter bären som snacks. Vi plockar dem i den takt de trillar av plantan (det är som sagt då man vet att de är helt mogna) och under säsong så har vi alltid en skål med bären framme. Det går att använda dem till mycket: i sallader, till marmelad, dekoration av efterrätter, i bärpaj och de går även att frysa  eller torka. I vår familj är årsbehovet tillfredställt med tio plantor och då frossar vi verkligen. Antal plantor avgörs ändå lite av hur mycket utrymme man har, men finns det plats så odla många plantor. Det är inte kul att snåla med något så gott.  

IMG-0129jpg

Till sist, de bär du ser i butikerna är kapkrusbär (physalis ixocarpa på latin) och de är något större och syrligare, medan gyllenbär (physalis peruviana på latin) är mindre, lite sötare. Dock går det bra att även odla kapkrusbär i Sverige, men de är något mer värmekrävande och har lite längre mognadstid. 

Slutligen, olika typer av gyllenbär finns att köpa hos svenska fröfirmor, sorter som garanterat är värda att prova och jag har själv inte hunnit med alla. Mer gyllenbär åt folket!