Lättodlat och delikat bär för liten som stor odling

Något jag bara måste odla varje säsong är gyllenbär eller physalis. Sorten  jag fastnat för heter Aunt Molly's Ground Cherry, men jag gissar att det finns många andra goda sorter. Bären har en sötsyrlig smak som i varje fall jag tycker har  inslag av ananas och passionsfrukt, de blir skördemogna fort och de producerar mängder med rätt förutsättningar. Sedan, bilden ovan ljuger lite, de mogna  bären är runt 15- 20 mm i omkrets.

Gyllenbär är lätta att odla och med bara några få plantor får man  mängder med delikata, vitaminrika bär. När bären mognar trillar de av plantan och är lätta att plocka. Under säsong brukar vi ha ett fat fyllt med bär framme.

IMG-0129jpg

Hur odlar man gyllenbär?
Gyllenbär vill ha ungefär samma förutsättningar som tomater: mycket sol, jämn bevattning och näringsrik jord. Fröna behöver förkultiveras, det vill säga, sås inomhus och beroende på hur lång utvecklingstid sorten har. Enligt en fröfirma har den 75 dagars dagars utvecklingstid och då är det lagom att så den ungefär 10 till 8 veckor före utplantering.

Så fröna i såbrätten eller små krukor, i planteringsjord eller såjord. Täck med någon form av plastlock och här fungerar en plastpåse som du gjort hål i eller någon plastförpackning som följer med frukt och grönsaker. Den skall hjälpa till att bevara fukt och värme medan plantorna gror och är små och späda.

Du kan så flera frön i en liten kruka och sedan försiktigt separera dem när de börjar trängas. Medan de gror,  se till att sådden inte torkar ut. Så fort de grott, det tar mellan 7-10 dagar, ställ plantorna  i ett ljust fönster eller under växtljus. De vackra plantorna på bilden nedan är från förra säsongen:
IMG-0131jpg

Plantera om i större krukor i den takt plantorna växer, . Hur vet man när det är dags? Jo, när rötterna börjar titta ut ur planteringskrukan. Man får lyfta på krukorna då och då och se hur plantorna har det. Jag brukar plantera om två gånger innan den slutgiltiga växtplatsen. Förra året blev det tre omplanteringar, eftersom våren var kall och utdragen. 


När frostrisken är över är det dags att plantera utomhus. Vänj dina plantor gradvis vid utelivet genom att låta dem stå ute några timmar om dagen,  innan det är dags för utplantering på den slutgiltiga växtplatsen. 

Gällande växtplats är gyllenbär inte knussliga. Det går fint att odla dem i kruka inomhus i ett ljust fönster,  ute på balkongen eller i köksträdgården. Krukstorleken bör dock vara minst 10 liter (5 liter fungerar, men det blir mindre skörd) och ju större kruka, desto fler bär. Och, plantan älskar sol, så en placering med mycket sol är att föredra och kom ihåg att vattna.

Ett tips är att ha plantorna där du rör dig mycket. Då är det lätt att komma ihåg att kontinuerligt skörda dem. Bären är mogna när höljet är halmfärgat och då trillar bären av plantan . På bilden nedan ser du plantering gyllenbär i en upphöjd bädd, bestående av halm och gamla löv. Där plantorna sattes och skapade jag fördjupningar som jag fyllde med brunnen hästskit och plantjord. Under bädden finns ett lager med kartong som ogräsbarriär. Ett tips till dig som inte gillar att gräva och rensa och som ger hur bra resultat som helst. Det här sättet att odla kallas "no dig". 
IMG-0132jpg

Man kan övervintra gyllenbär, antingen som hel planta eller med sticklingar. Fördelen med detta skulle vara att få tidigare skörd. Men, personligen tycker jag att det är enklare och mindre utrymmeskrävande att dra upp nya plantor från frö. Fröna gror snällt och man kan spara eget frö från de vackraste exemplaren inför nästa säsong.  

Bären är användbara till mycket: sallader, marmelad, dekoration, bärpaj och de går även att frysa eller torka. I vårt hushåll är årsbehovet tillfredställt med tio plantor och då kan vi frossa. Behovet Antal plantor avgörs ju liksom av hur mycket utrymme man har, men finns det plats så varför inte odla många!

Till sist, de bär du ser i butikerna är kapkrusbär (physalis ixocarpa på latin) och de är något större och syrligare, medan gyllenbär (physalis peruviana på latin) är mindre, lite sötare. Även kapkrusbär går bra att odla  i Sverige, men de är något mer värmekrävande och har lite längre mognadstid. 

Slutligen, olika sorter av gyllenbär finns att köpa hos olika fröfirmor, så våga prova och hitta din egen favorit!