Kirskål- en delikat och vitaminrik vårprimör

Snart  svämmar det över av den här växten och istället för att svära över den så uppmanar jag  alla att äta den. Kirskål används ungefär som spenat. Själv använder jag den till soppa, pesto, pastasås, lasagne, eller bara fräser de unga skotten med vitlök i olivolja och droppar citron över.

När den tittar upp på våren och skaften är runt 10-15 cm och saftsprängda, då är den som bäst. Den är dessutom gratis och växer i stort sett överallt. Ingen lär heller misstycka om du skördar, eftersom den även är ett invasivt ogräs.

Det låter självklart, men måste ändå sägas: plocka aldrig någon växt  som du är det minsta osäker på! Ta hjälp av kunniga vänner och jämföra flera källor om du är det minsta tveksam. Det finns några växter som kirskål kan förväxlas med, varav några är giftiga, men är man noggrann så den lätt att identifiera. Se även till att inte plocka vid trafikerade vägar eller där människor rastar sina hundar, men det kanske säger sig självt. 

Identifiering i tre steg:
Kirskålen är dock lätt att känna igen och fortsätt och läs så berättar jag hur. Titta på bilden nedan. Först har vi formen på bladen, som är trefingrade och växer i par på varsin sida av skaftet. Bladen är  lite tandade i kanten. Skaften är långa och saftiga och hela växten har en speciell, lite kryddig doft som påminner om fänkål och selleri med en liten gnutta citrus.
kirskal_3_1jpg

Om du skär av stjälken och tittar närmare på den, så ser du att är den trekantig i genomskärning. Stjälken är även saftig och utan ihåligheter. Se bilden nedan:
kirskal 3jpg

Slutligen, man känner man igen kirskål på det ohämmade beteendet, där den brer ut sig och växer i stora mattor som täcker marken. Den påträffas ofta i lövlundar, gärna lite skuggigt och gärna under träd.
kirskaljpg

De stora bestånden gör att det går fort och smidigt att skörda. Bladen är allra, allra godast när de ännu är unga, inte fullt utvecklade. De ska helst inte ha slagit ut helt och vara lite blanka och saftsprängda, som på bilden nedan. 
kirskal2jpg
Sedan, när jag är ute och plockar brukar jag fylla en kasse och plocka för att frysa in. Skölj noga, förväll snabbt, några minuter lätt saltat i kokande vatten, pressa bort överflödigt spad och frys in i portioner om 2-3 dl förvälld grönsak. 
IMG-7192jpg