Kålrotslåda, en fin finsk julklassiker

IMG-9764JPGI Finland serverar man  olika ugnsbakade rätter till jul, så kallade lådor. I mitt barndomshem fanns det kålrotslåda till jul och ibland annars också. Tillagningen tar verkligen fram kålrotens sötma och det här är en busbillig och smakrik rätt, av säsongens råvaror. Så, hoppas jag sålt in detta och att du skriver upp ingredienserna på inköpslistan. Det här är ett måste på julbordet och det borde vara det överallt. 

Ingredienser:

 • 1 kg kålrot
 • 1 dl ströbröd
 • 3 msk mörk sirap eller lönnsirap
 • 2,5 dl havrefraiche eller någon form av grädde, växt eller djurbaserad. 
 • 1,5 dl kokspad från kålrötterna
 • Svartpeppar
 • 2 tsk salt


Gör såhär:

 1. Skala kålrötterna och skär dem i kuber.
 2. Spara 1, 5 dl av kokvattnet
 3. Koka dem mjuka i saltat vatten i ca 30 minuter.
 4. Låt rötterna svalna och mosa dem sedan med en potatisstöt, mixer eller hushållsassistent.
IMG-9761JPG
 1. Blanda ihop havregrädde och ströbröd och låt svälla.
 2. Tillsätt blandningen till de mosade kålrötterna
 3. Tillsätt sirap, kryddor och såpass mycket vätska att blandningen får en lös puréliknande konsistens. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.
 4. Smörj en ugnsfast form och sätt ugnen på 175 grader.
 5. Häll blandningen i formen och fördela den jämnt
 6. Tryck till blandningen lätt på ytan med en gaffel så att ett mönster skapas. Här finns inga regler, utan följ din inre, kreativa ledstjärna: 
IMG-9763JPG

 1. Ugnsbaka ca 1, 5 timmar.
 2. Kålrotslåda är en perfekt rätt att laga i förväg och frysa in. Om du planerar att frysa in, förkorta då tiden i ugnen med 15 minuter och baka klart i när du serverar. 
Vi har som sagt kålrotslåda på julbuffen, men den passar bra även till vardags. Några förslag är som tillbehör till vegobullar eller köttbullar, eller med ugnsrostade grönsaker.  

Slutligen, kålrötterna har jag inte odlat själv, utan jag köper till jul. Och, skriv gärna en kommentar i bloggen och jag blir väldigt glad om du gillar inlägget! 

IMG-9760JPG