I äppeltider är det bra med råsaftcentrifug

pple tomat_1jpgI äppeltider är det bra med råsaftcentrifug och i år verkar det vara ett verkligt äppelår. 
Ingen i vårt hushåll är speciellt förtjust i äppelmos, så det har jag slutat göra, men det jag gör om jag får mycket äpplen är  juice och det är jätte-enkelt. Vi spetsar vår äppeljuice med färsk  ingefära, förutom att det är väldigt gott, så är det även en riktig vitamin- och hälsoinjektion. 

Jag har tyvärr  inga proportioner till ingredienserna utan detta är väldigt höftat. Men, har jag några kg fasta äpplen, så gör jag 1-2 liter juice.  Sedan, den här juicen är godast färsk och det blir ingenting över heller. Den är för god. Sedan, har äpplena hunnit bli mjöliga så blir juicen inte så bra. Det är även bra att frukten du använder inte är för sur, för givetvis påverkar råvaran smaken. 

Gör såhär:
Skär äpplena i bitar och stäm av så de går lätt att få ner i mataröppningen.

Pressa gärna lite citronsaft över dem, så de inte mörknar.

Kör äpplena i en råsaftcentrifug, 

Skala en bit ingefära och kör den genom centrifugen. Provsmaka gärna när du fått den mängd juice du vill ha och tillsätt mer om du vill ha starkare ingefärssmak. 

Ta bort skummet som bildas överst. Kyl eventuellt en timme innan servering eller drick genast! Oslagbart gott!

Slutligen, det blir alltid en hel del fruktmassa kvar i råsanftcentrifugen. Släng inte den i hushållssoporna utan kompostera den. Allra helst, fermentera ditt matavfall med bokashi-metoden. Då får du superfin jordförbättring i ett nafs. Läs mer om bokashi här