Hur du enkelt kan hjälpa bin, fjärilar och andra viktiga små varelser

Det kommer fler och fler larmrapporter om att antalet insekter minskar i naturen och det är inga bra nyheter.  Flygande insekter, såsom bin och fjärilar  är viktiga pollinerare och utan dem är det inte många växter som kan sätta frukt. Enligt världsnaturfonden skulle ungefär 80 % av den mat vi köper i affärerna försvinna om vi blev av med våra pollinerande insekter.  

Vi människor behöver förstå vår roll i naturen och försöka arbeta med den istället för mot den och för en gångs skull finns det saker att göra och de är varken  svåra eller besvärliga. Snarare tvärtom. 

1: Klipp inte gräset alltför nitiskt! Lämna istället en bra bit som får växa ut och där växterna får gå i blom. Många örter som växer i gräsytor utgör bra föda för insikter, exempelvis klöver, prästkrage, vicker med flera. Dessutom är uppvuxet gräs snyggt och härhemma har vi lekt med att klippa de sparade ytorna i strikta former. På bilden nedan har vi en äng som är klippt som en oval. 

IMG-8966JPG

2: Rensa inte "ogräs" allt för flitigt!  Är inte många av våra vanliga ogräs rätt snygga i själva verket? På bilden nedan har vi en  bukett med sju olika blommor, plockade till midsommar. De blå blommorna är Vallört, sedan har vi Prästkragar, Rödklöver, Kirskål, Gulmåra, Rölleka och Kamomill. De här örterna är mumma för pollinerare! 
IMG_7318jpg

3: När du väljer växter till din trädgård, försök plantera sorter som gynnar pollinerare.  Blommande växter är bra, eftersom de flesta av dem erbjuder bra föda för insekter och särskilt om de är enkelblommande. 

Här är ett förslag på en pollinerarvänlig växtföljd för en rabatt från vår till höst:

Vår:

Julros,  vintergäck, snödroppe, krokus, pärlhyacinter, iris, scilla, lungört och kirgislök. 

Sommar: 

Timjan, mattram, isop, revsuga, lavendel, oregano, kattmynta och olika typer av nävor, 

Höst:

Alpmartorn, anisisop, temynta, kärleksört, höstaster, röd rudbeckia eller solhatt vid för en riktigt sen blomning. Komplettera gärna med ettåriga frösådda ettåriga blommor, såsom krasse, gurkört, solros och ringblommor. 

4: Har du balkong kan du ha ett pollinerarsmörgåsbord! Några plantor kan  förse både bin, fjärilar, humlor -och inte minst dig själv- med mat och råvara både till exempelvis mojito och pesto. Förslag till trevliga örter som både du och pollinatörerna uppskattar är timjan, mynta, lavendel, basilika, koriander och krasse.

5: Du kan fröbomba och busodla! Om du saknar balkong eller trädgård och dessutom är lite äventyrlig av dig, så kanske busodling eller fröbombning är något för dig. Då planterar man helt enkelt växter på mark som inte används eller där man tycker att det skulle behövas mat för insekter. Men, observera, det gäller att hålla sig inom lagens råmärken här. Det här är vad du behöver enligt naturskyddsföreningen för att tillverka tio fröbomber: ½ dl blandade fröer från vilda blommor , 2 dl torkad kompost eller näringsrik jord, 3 dl lera. Enligt originalreceptet skall man använda frön till vilda blommor, men alla blommande växter hjälper som sagt till. Jag skulle ta med frön från kryddor och sommarblommor i mixen. Vill du veta mer så läs gärna originaltexten  här. Många  frön går också bra att så nu, så du behöver inte vänta till nästa vår, om du skulle känna för att fröbomba redan nu.Fjaril 2jpg

6: Ordna bihotell! Köp eller bygg insektshotell. Eller om du, som vi, har mängder med gammal ved på tomten, elda inte upp allt, utan bygg några snygga högar där vildbin kan bygga bon. 

7: Lägg ut skålar med vatten och stenar!  Det behövs för att  insekter  kan få vätska utan att drunkna. 

Ja, en liten släng  miljöaktivism kan knappast skada. Och att bli aktivist genom att vara lite latare borde ju vara något positivt i sig. 

Gällande bilder och föremål i inlägget. Fjärilsbilden är tagen av min  fotograferande make Bertil Högberg och den gula vasen kommer från keramikern Carin Nordling


Sedan,  vill du veta mer om hur man hjälper insekter så har du en rad bra länkar nedan! 

Källor:

http://www.alltomtradgard.se/vaxter-for-fjarilar-och-bin/

http://www.natursidan.se/nyheter/du-kan-sjalv-enkelt-gora-viktiga-insatser-for-biologisk-mangfald/

https://www.naturskyddsforeningen.se/gor-en-frobomb

https://www.lansstyrelsen.se/download/18.5e83a30f169d90292dff156/1555407426638/Hjälp%20våra%20vilda%...