Alla kan hjälpa bin, fjärilar och andra viktiga små varelser

Det har knappast undgått någon att det kommer larmrapporter om att antalet insekter minskar i naturen. Det är inga bra nyheter.  Enligt världsnaturfonden skulle ungefär 80 % av den mat vi köper i affärerna försvinna om vi blev av med våra pollinerande insekter.  Flygande insekter, blomflugor, bin och fjärilar  är viktiga pollinerare och utan dem är det inte många växter som kan sätta frukt. Om insekterna försvinner så försvinner även vi. 

Vi människor behöver förstå vår roll i naturen och försöka arbeta med den istället för mot den och för en gångs skull finns det saker att göra som varken  är svåra eller besvärliga. Om du följer dessa enkla principer så hjälper du naturen och insekterna på traven och sparar dessutom arbete.


1: Använd inga gifter. Inte mot ogräs, inte mot insekter. Acceptera istället att det inte finns snabba lösningar i naturen och att lösningen för människans del heter tålamod. Om en växt exempelvis blir attackerad av bladlöss, grips inte av panik utan se vad som händer. Ge möjligen den angripna växten kärlek i form av vatten och näring och sannolikt har naturen återställt balansen inom några veckor. 

2: Klipp inte gräset alltför nitiskt! Lämna istället en bra bit som får växa ut och där växterna får gå i blom. Många örter som växer i gräsytor utgör bra föda för insikter, exempelvis klöver, prästkrage, vicker med flera. Dessutom är uppvuxet gräs snyggt och vi har lekt med att klippa de sparade ytorna i strikta former och exempel ser du på  bilden nedan. 

IMG-8966JPG

3: Rensa inte "ogräs" allt för flitigt!  Är inte många av våra vanliga ogräs rätt snygga i själva verket? På bilden nedan har vi en  bukett med sju olika blommor, plockade till midsommar. De blå blommorna är vallört, sedan har vi prästkragar, rödklöver, kirskål, gulmåra, rölleka och kamomill. Alla de här örterna är mumma för pollinerare! 


IMG_7318jpg

4: När du väljer växter till din trädgård, försök plantera sorter som gynnar pollinerare.  Blommande växter är bra, eftersom de flesta av dem erbjuder bra föda för insekter och särskilt om de är enkelblommande. 

5: Lämna kvar ved och stubbar. De utgör skydd och bra livsmiljöer för många insekter. 

6: Har du balkong kan du kombinera pollinerarsmörgåsbord och kryddhylla! Några enstaka plantor kan förse dig, bin, fjärilar, humlor med  råvara både till te, mojito och pesto. Förslag till trevliga örter som både du och pollinatörerna uppskattar är mejram, timjan, mynta, lavendel, basilika, koriander och krasse. Det är bara att välja och vraka! 

7: Du kan fröbomba och busodla! Om du saknar balkong eller trädgård och dessutom är lite äventyrlig av dig, så kanske busodling eller fröbombning är något för dig. Då planterar man helt enkelt växter på mark som inte används eller där man tycker att det skulle behövas mat för insekter. Men, observera, det gäller att hålla sig inom lagens råmärken här. Det här är vad du behöver enligt naturskyddsföreningen för att tillverka tio fröbomber: ½ dl blandade fröer från vilda blommor , 2 dl torkad kompost eller näringsrik jord, 3 dl lera. Enligt originalreceptet skall man använda frön till vilda blommor, men alla blommande växter hjälper som sagt till. Jag skulle ta med frön från kryddor och sommarblommor i mixen. Vill du veta mer så läs gärna originaltexten  här. Många  frön går också bra att så nu, så du behöver inte vänta till nästa vår, om du skulle känna för att fröbomba redan nu.

Fjaril 2jpg

8: Ordna bihotell! Köp eller bygg insektshotell. Eller om du, som vi, har mängder med gammal ved på tomten. Städa eller elda inte upp det,  utan låt det ligga alternativt, bygg några snygga högar där sedan vildbin och andra kryp kan bygga bon. 

9: Lägg ut skålar med vatten och stenar!  Det behövs för att  insekter  kan få vätska och stenarna hjälper dem att ta sig upp utan att drunkna. 

10: Gör en pollinerarvänlig växtföljd i din rabatt eller balkong med perenna växter. Välj växter från vår till höst. från vår till höst. Med perenner menas fleråriga.

Vår:

Julros,  vintergäck, snödroppe, krokus, pärlhyacint, iris, scilla, lungört och kirgislök

Sommar:

Timjan, mattram, isop, revsuga, lavendel, oregano, kattmynta och olika typer av nävor

Höst:

Alpmartorn, anisisop, temynta, kärleksört, röd rudbeckia eller solhatt vid för en riktigt sen blomning. Komplettera gärna med ettåriga frösådda ettåriga blommor, såsom krasse, gurkört, solros och ringblommor.

Till sist: gällande bilder och föremål i inlägget. Fjärilsbilden är tagen av min  fotograferande make Bertil Högberg och den gula vasen kommer från keramikern Carin Nordling

Sedan,  vill du lära dig mer om hur man hjälper insekter så har du en rad bra tips nedan! 

Källor:
Goulson, Dave: The garden jungle or Gardering to save the planet

http://www.alltomtradgard.se/vaxter-for-fjarilar-och-bin/

http://www.natursidan.se/nyheter/du-kan-sjalv-enkelt-gora-viktiga-insatser-for-biologisk-mangfald/

https://www.naturskyddsforeningen.se/gor-en-frobomb

https://www.lansstyrelsen.se/download/18.5e83a30f169d90292dff156/1555407426638/Hjälp%20våra%20vilda%...