Experimentell potatisodling

IMG-2243jpgDenna säsong tänker jag undersöka vad utsädets storlek betyder för potatisskörden och de  tidiga potatissorterna Zoe och Alexandra är mina försökskaniner. De ska odlas i hinkar, dels för att det är lätt att hantera en tidig plantering på det sättet och dels för att det är lättare att väga resultatet. 

Inspirationen kommer från en permakulturdesignkurs jag gick hösten 2020.  Ett av föredragen hölls av odlaren Börje Remstam; något av en legend i odlarkretsar. Börje berättade att hans erfarenhet är att potatisutsädet nödvändigtvis inte behöver vara av en viss storlek, utan att man även kan få bra skörd av små potatisar. I sin bok "Min dröm om lustgården" skriver han bland annat såhär om sättpotatis som man köper: "Efter en tid kom jag på att det är yrkesodlarna som bestämmer storlek på knölarna som säljs. De har maskiner vid sättning och då är de sorterade så." 

IMG-2245jpg

Nåväl, 2021 års skörd av tidig potatis gick åt som smör i solskenet, men jag lyckades rädda småpotatisarna. Jag sparade till och med potatisar som vägde så lite som ett gram. Efter skörden fick all sättpotatis bo i jordkällaren och de riktigt små fick bo i en kruka med sand för att inte torka ut. 

Bilden nedan är från slutet av mars i år, dvs 2022. De små sättpotatisarna är satta i mjölkkartonger och vikten på varje sättpotatis har noga antecknats  på kartongen.  Bakom skymtar även en låda med några höstpotatisar som får en tidig VIP-start. 

IMG-2244jpg

När bladen tittade upp planterades potäterna om i 15-20-liters hinkar och i början fick de stå  i växthuset. Hinkarna fylldes inte ända upp med jord från början , utan i den takt som plantorna växte så fyllde vi sedan på med jord och kompost.

I mitten av maj, när risken för nattfrost kändes liten,  fick potatishinkarna flytta ut på altanen som är den slutliga växtplatsen. En rulle med fiberduk låg i beredskap i fall av nattfrost. 

IMG-2247jpg

Det ska bli mycket spännande att väga skörden och rapport kommer så småningom när vi vet resultatet! Det är inte heller långt kvar till skörd av första potatisen för många som odlar tidig potatis, så ni som vill spara sättpotatis, kanske är det dags för ett eget experiment med pyttepotatisar som utsäde. Det fina är ju även att om det fungerar, så sparar det väldigt mycket utrymme. 

Hursomhelst, enligt flera källor rekommenderar man en storlek av ett hönsägg på en sättpotatis. Däremot, huruvida det är vetenskapligt belagt eller bara vilar på en norm, det kanske det här experimentet kan ge en liten hint om. 

Slutligen, nämnas bör även, att det ursprungliga utsädet som sattes förra säsongen,  är certifierat och kontrollerat och att odlingen varit frisk och fin. Sedan kan det också vara värt att nämna att på friland har vi 50 kvadratmeter potatisland som tuffar på för fullt för att skördas senare och för att förhoppningsvis förse vårt lilla hushåll med potatis ända fram till våren 2023.

IMG-2248jpg