Ett resultat av potatisexperiment

Även pyttesmå sättpotatisar ger skörd, men skörden blir kanske inte lika stor som när man har normalstora knölar som utsäde.

Under våren provade jag att sätta potatisar så små som 2-3 gram för att se hur mycket skörd man kunde få. För att kunna mäta slutresultatet odlades försökspotatisarna  i hinkar. Potatisarna sattes i slutet på mars inomhus och har sedan omsorgsfullt pysslats om. Nu har vi ett resultat. 

Vid midsommar provade vi att skörda, men det var för tidigt. Den sammanlagda skörden från två hinkar där vi satt två potatisar  i varje var inte speciellt imponerande: 300 gram. Vi fick helt enkelt stödköpa färskpotatis.

Potatisarna fick växa vidare och först i augusti så skördade vi de sista. Från tre hinkar där vi i varje hink satt två pyttepotatisar fick vi ut 337, 372 samt 422 gram vardera. Man kan väl säga att skörden viktmässigt mångdubblades. 

Hursomhelst, har man inte annat utsäde så går det utmärkt att sätta potatisar som är små, men kanske får man inte ut lika mycket skörd som från sättpotatisar som är större. Men kvaliteten är det inget fel på, förutom de lila, som helt klart fått för lite vatten.
IMG-2542jpg

Det är roligt att experimentera och det lär bli nya galenskaper framöver. Det fina med odling är just att man kan testa idéer och sedan fundera över vad som kan göras bättre eller annorlunda. 

Slutligen, sorterna i experimentet  är de tidiga potatisarna Alexandra och Zoe samt Amandine. Jag trodde från början att de potatisarna jag satte var Alexandra, men av den ovala formen att döma har en pytteknöl Amandine smugit med och det skadar ju inte. Idag skall dessa raringar kokas varsamt och avnjutas. 

Slutligen, här är en länk till det tidigare inlägget om experimentell potatisodling