Ett försök till grönsaksland bland vilda och hungriga djur

Ett stort huvudbry  kring odling är hur man skyddar sina grödor mot vilda djur. Vet inte hur många diskussionsforum som vi deltog i och hur många artiklar vi läste, men varje gång fick vi lika många svar som vi ställde frågor.

Men, vi har i alla fall förstått att det  inte är någon större  idé att  försöka sig på några ambitiösare odlingar,  såvida man inte tillgriper en del åtgärder mot vissa fyrbenta vänner. I den här trakten regerar nämligen vildsvin, hjortar, älgar och rådjur. Därför bestämde vi oss för att stängsla in grönsakslandet. Sedan, det här bygget är lite av ett experiment, för att lära oss och för  att se om våra ideér om vad som krävs verkligen håller.
IMG-7377jpg

Nätet är ett finmaskigt viltstängsel och ungefär två meter högt, som vi för övrigt fick ärva från husets förra ägare. Stolparna är tillverkade av gamla gungställningar, som fanns här på tomten. Nätet är sedan förankrat i bjälkar på marken som mäter 6 x 6 tum. 
bjlkejpg
Tilläggas bör att min sambo är väldigt kreativ och gillar att göra nytt av sådant han hittar, så inhägnaden blev till av det som fanns runtomkring, så det är kanske inte så att man måste exakt replikera hur vi gjort.

Men, det vi har försökt utgå ifrån är hur djuren beter sig. Exempelvis inbillar vi oss att staketet är högt nog att hindra  hjortar och älgar att ta sig över och även att grisarna inte orkar forcera sina trynen under stockarna. Sedan, vi är i valet och kvalet om vi även skall skydda tomten med elstängsel, för vildsvinen kan verkligen göra enormt mycket skada och det på nolltid. För hör och häpna, själviska som vi är så vill vi helst själva roffa i oss hela skörden själva. 

Bildcred för bjälkarna: Bertil Högberg