Drömmen om egen sparris

Att frossa i sparris är livet! Det var kanske den drömmen  som fick oss slutligen att lämna radhuset norr om Stockholm och  flytta ut på landet, till  Sörmland.
IMG-7600jpg
Ett av årets projekt är att anlägga en sparrissäng. Vi nöjer oss inte med några få plantor utan vi vill ha en rejäla mängder från början. Därmed valde vi att fröså. Det är inte svårt, sparris gror snällt. Man får dock räkna med att det tar tid, men i gengäld så kan sparris växa på samma ställe i många år om den trivs. Sedan, någon sa till mig att sparris är lika svår att odla som rabarber och rabarber har ju var och varannan trädgårdsägare-

Sorten heter Mary Washington och såddes  i mitten av mars i ett pluggbrätte, ett frö i varje plugg. Någonstans i början av juni hade plantorna vuxit ur brättet och då var det dags att plantera om dem i några storlekar  större planteringskrukor. Att det är dags att plantera om ser man genom att rötterna börjar krypa ut och givetvis genom att plantorna tappar lite av sin fräschör, såsom att bladverket gulnar lite. Var också försiktig och klipp eventuellt upp krukan om rötterna sitter hårt, eftersom sparris har lite kinkiga rötter. 
IMG-7615JPG


I mitten av augusti började vi anlägga själva landet och en fåra som är tio meter lång, ca 30 cm djup och 50 cm bred grävdes. Mina vuxna barn kom ut hit och gjorde detta och det är nog klokt att ta hjälp av släkt och vänner om det går. Grävandet var ett digert arbetet och tog många timmar även för fyra starka personer.
IMG-7562JPG

Jorden här är bra och  kalkrik, men den är väldigt stenig och det finns mängder med  örter och ogräs. Det är helt omöjligt att få bort allt, men vi lade kartong längs längs med sidorna och väggarna i fåran för att skapa en någorlunda barriär mot ogräset. I skrivande stund är det inte supersnyggt, men vi skall försöka täcka kartongen med täckbark eller liknande. Det kan även vara bra att veta att kartongen kommer så sakteliga förmultna. 

Tanken är att göra fåran något upphöjd och att ge sparrisen de bästa förutsättningarna för at trivas. För att långsiktigt förbättra jorden tillsatte vi  först färdigjäst bokashikompost  och därefter fyllde vi på med planteringsjord. Det blev ungefär fyra tiolitershinkar bokashi som gick åt. Sedan, normalt skall man ju inte gödsla såhär sent på säsongen, men jag fick veta av kunniga experter inom området att bokashi har en mer långtidsverkande effekt och även kan användas på hösten vid plantering av fleråriga växter. 
IMG-7563JPG

Plantorna sattes  i slutet på augusti och med ett avstånd på 35-40 cm sinsemellan. De sattes även lite i sicksack, i förband, för att utnyttja utrymmet effektivare. Jag vet inte om det är helt renlärigt, men skulle det bli för trångt går det ju alltid att gallra bort lite.

Sedan, sätt plantorna  på ungefär samma höjd som de satt i krukan och  vattna i planteringshålen innan plantering. Detta för att rötterna skall växa neråt.  Sedan, på många håll läser man att sparris skall planteras på våren, men det går lika bra att göra det på hösten och jag har läst att det beror på att de flesta köper plantor på våren, som sedan är slut i butikerna. 

En sparrisodling är ett långsiktigt projekt.  Den behöver växa till sig under några år innan man får börja skörda om man vill att den ska växa sig stor och stark. Det gäller därmed att hitta en plats där de kan få växa i fred. Och, sparris som trivs kan växa på samma plats upp till 50 år. 

Slutligen, vad gäller skörd så måste man som sagt ha tålamod. Enligt en artikel i allt om trädgård så gäller följande:
  1. Året då man planterar får man inte skörda alls.
  2. Året efter plantering får man skörda i ungefär tio dagar
  3. Andra året efter planteringen får man skörda i 3-4 veckor
  4. Tredje året efter planteringen får man skörda i 5-6 veckor 
  5. Slutligen, från år fyra och framåt får man skörda fram till midsommar.

Slutligen,  vårda sparrisen med näring och kärlek!  Vad gäller vatten så har sparris ett ganska djupt rotsystem, så de klarar torka rätt bra. Givetvis behövs vatten vid extrem torka, men växten är inte speciellt krävande när den väl etablerat sig. Dock skall man vara noga med bevattning vid nyplantering, precis som med alla växter i början. Nu ser vi framemot att  ha sparrisfest om ett par år.  Sparrislandet  har varit och är ett roligt och spännande projekt som engagerar  familj och vänner.  Såhär ser det  ut nu, men vi får hoppas att den fula ankungen växer upp till en vacker svan!

IMG-7599JPG