De finns överallt och de går att äta

Varje år lär jag mig lite mer om ätliga vilda växter. Förra sommaren fick jag syn på  Ryssgubbe, läste på ordentligt i olika källor och i år har jag börjat skörda. Just i skrivande stund, den fjärde juni så  finns det minst sagt ganska gott om denna växt. Det gör jobbet lätt för den som vill skörda. Ryssgubbe är verkligen en ny favorit, för den är så lätt att skörda. Sedan,  jag går ut och plockar vilda grönsaker när de finns i mängd, för att förvälla och frysa ner för att ha ingredienser till matlagningen när man sedan behöver. Undvik dock att plocka vid trafikerade vägar eller liknande.

Till beskrivningen: Ryssgubbe  har vackert gula blommor och växer rätt allmänt i Sverige och de  påträffas ofta i riktigt stora mängder på ställen där människan haft sin hand med i spelet, såsom i dikeskanter,  vid sidan av åkrar, på nyanlagd mark eller där det finns fyllnadsmassor. 

Plantan blir mellan 60-100 cm hög och de ännu inte utslagna blomknopparna påminner lite om  broccoli i utseendet. De utslagna blommorna är lysande gula som utslagna.  Bladen är långsmala, ovala med lite flikar och spetsiga längst ut. Bladen och skaften är även lite håriga.  

DSC_9070png

Man skall ju plocka växten innan den slagit ut, men för att identifiera rätt är det är bra att veta hur den ser ut när den blommar. På den finska sidan Luontoportti beskriver man blomman såhär: "Radiärsymmetrisk. Gul krona med fyra 4–7 mm långa blad. Grönaktigt foder med fyra blad som är klart kortare än kronbladen. Sambladig, 2-talig pistill. Sex ståndare varav 2 korta och 4 långa". Här kommer en närbild på själva blomman:

DSC_9086jpg

Som sagt, ryssgubbe växer ofta i jättelika klungor och det just detta som gör den intressant. Om jag plockar vilda grönsaker, då vill jag ha god valuta för nedlagt arbete och utsikterna ökar ju onekligen om det finns gott om något. Därför lägger jag även ner mest energi på att lära mig de växter som påträffas i stor mängd. 

Sedan, de unga knopparna påminner till utseendet lite om broccoli, se bilden nedan:

DSC_9086jpg

Det är knopparna som plockas och man tar fasta och fräscha exemplar.  Behåll  cirka 10 cm av skaft och blad , ungefär som på bilden nedan. Skölj dem noga och förväll någon minut i kokande saltat vatten för att få bort en del beska. Knopparna är sedan goda att fräsa med vitlök och blanda i exempelvis pasta, sallader, risotto eller annat. De unga bladen kan du även hacka ner i sallad eller mala ner i en pesto. 

DSC_9086jpg