Bra läge att så i pallkrage

Idag, den 19 april,  har jag en ledig dag från jobbet och solen skiner här i trakterna, strax norr om Stockholm. Det har länge  kliat i fingrarna att så en pallkrage full med grönsaker, så det är läge att skrida till verket. Men, även om våren kommit med värme, så kan det fortfarande komma köldknäppar. De sorter jag sår idag tål alltså en del kyla.

Själva kragen står redan i stort sett redo i. Lite ogräs får dock plockas bort. Jorden i lådan har förbättrats med ett par hinkar bokashikompost som grävts ner och blandats ut. Jorden har dock  sjunkit ihop lite under vintern, så en halv säck löv sparad från förra hösten tillsätts och blandas med befintligt material. När kragen är ordentligt fylld, vattnas materialet ner och överst lägger jag ett några cm tjockt lager med planteringsjord. 
pallkragejpg

Pallkrage har måtten 120x 80 cm och det känns som om 40x30 cm då är lagom storlek för odling av en sorts grönsak. Med lagom storlek syftar jag bara på att jag vill odla så mycket att jag hinner  ta hand om skörden. Dessutom behöver man ta hänsyn till vilket utrymme växten behöver och det får man oftast reda på om man kikar på fröpåsen vad som sägs om plantavstånd och höjd. Men, de sorter jag ska odla nu kräver inte speciellt stort utrymme .

Odlingsytan delas  i åtta lika stora  delar och bitarna markeras ut med en plankbit. Sedan, sorterna är valda utifrån från vad vi själva tycker är gott, men även utifrån det faktum att de ska trivas tillsammans.  En del växter uppskattar alltså inte  varandras sällskap. Därför läste jag även på om samplantering i bloggen hemmaodlat.se innan jag planerade sorterna. 

Pallkragen har sol större delen av dagen och står i ett skyddat läge. Den är även en meter från vattenkranen vilket underlättar den viktigaste delen av underhållet, nämligen vattningen. Sedan, de växter som kan tänkas bli lite högre, såsom sockerärter i det här fallet, får placeras så de inte skuggar de andra. Hoppas du får en uppfattning genom bilden. 
pallkrage_1TEXTjpg
Här följer en noggrannare förteckning av sorter och plantavstånd. Fröleverantör står inom parentes. Uppifrån, från  vänster till höger
  1. Rödbetan Cylindra (Siemen, köpt i Finland) sådd med 5 cm plantavstånd
  2. Plocksallat Salad bowl, (Nelson)bredsådd tunt över hela ytan, ca 2-3 cm plantavstånd
  3. Rädisa, vit: Icicle long white(Johnson),  röd: French Breakfast (Nelson), bredsådd tunt över hela ytan
  4. Sockerärt: Oregon Sugar Pod (Nelson) sådd med 6 cm plantavstånd
  5. Blandad asiatisk kål, Asian All Green Mix (impecta) bredsådd tunt över hela ytan
  6. Majrova, Hakurei, (impecta) sådd med 3-4 cm plantavstånd. 
  7. Sommarmorot, Nantes 2, (impecta) sådd med 3-4 cm plantavstånd. 
  8. Sockerärt: Oregon Sugar Pod (Nelson) sådd med 6 cm plantavstånd

Vi gillar sockerärtor väldigt mycket här i huset som du säkert anar, eftersom två rutor fylldes av dem. Men, när alla frön är nere i marken, på rätt sådjup, gör jag ännu en försiktig vattning. Försiktig, eftersom jag gärna vill att varje sort håller sig till sin ruta. Slutligen täcker jag odlingen med en fiberduk. Jag testar en specialvariant för pallkrage, med resorer för att sitta kvar och den verkar ju onekligen smidig. Men,  just den här varianten har jag inte provat tidigare, så det återstår att se om den var värd pengarna. Jag har hört lite blandade åsikter om hur pass väl den fungerar. 

Sedan, fiberduk är inte så vackert, men den är en av dina bästa odlarkompisar, eftersom den håller odlingen varm,  bevarar fukt, skyddar mot skadeinsekter och allehanda hungriga och luriga filurer. 

pallkrage_2jpg