Basilika- kungen av kryddor

Om någonting är värt att odla så är det basilika! Redan en enda planta gör skillnad för hemmets kulinariska potential. Jag läste också att basilicum på latin och grekiska betyder kunglighet. Lyckligtvis är denna kunglighet av örter lättodlad och tacksam, bara man förser den med rätt förutsättningar.  Den trivs i ett soligt fönster, utomhus i kruka på en solig och skyddad plats och givetvis i växthus. Och sedan behövs bara bra jord och tillräckligt med vatten.
IMG-8846jpg

Basilika kan antingen sås från frön eller genom att ta kvistar från en befintlig planta. Sommaren 2019, köpte jag en ekologisk planta från mataffären och den är moderplanta till den basilika av sorten Genovese vi har. Sedan har jag nyligen även frösått Helig Basilika för att ge lite Thailändsk ton åt vissa maträtter.

Att odla från grenar från befintlig planta
Att ta skott är ett smidigt sätt att komma igång med basilikaodling. När du tar skott, klipp av en gren,  som den på bilden, strax ovanför ett bladpar. 
IMG-8843jpg

Därefter, nyp bort  stora blad, eftersom den lilla sticklingen behöver all kraft för att bilda rötter. Det gör heller ingenting om grenämnen sticker ut  från sticklingen, tvärtom, det bildas lätt rötter på de ställena. 
IMG-8844jpg

Ställ skotten i vatten och byt vatten varje eller varannan dag.
IMG-8845jpg

När det sedan bildas rötter så plantera din basilika i välgödslad jord. Det går även bra att sätta sticklingar direkt i jord, men jag har haft en tendens att vara slarvigare med vattning när jag inte ser rotbildningen och sticklingar har råkat torka ut.

Något som dock har fungerat bra är att sticka ner basilikasticklingar i jorden i de krukor där jag odlar tomat, eftersom de ändå får kontinuerligt vatten. Det anses även att kombinationen av basilika och tomat gynnar varandra och att det även får tomaterna att smaka bättre. 

Att odla från frö
Att fröså basilika är enkelt och fröna gror fort. Under rätt förutsättningar gror fröna redan efter 4-5 dagar, men jag gissar att det kan variera från sort till sort. Fördelen med frösådd är att urvalet av sorter blir större och det finns mycket spännande att välja från. Vad sägs exempelvis om citronbasilika, grekisk småbladig basilika, röd basilika, thaibasilika eller storbladig salladsbasilika? Det finns många spännande alternativ att prova. Bilden nedan är tagen på Bergianska trädgården i Stockholm och visar lite variation. 
basilika basilikajpg

Så fröna enligt anvisningar på fröpåsen  i krukor eller såbrätten med näringsrik jord och pudra sedan över fröna lätt med lite jord och håll jorden fuktig,  men absolut inte genomblöt. Täck gärna sådden med lite plast eller fiberduk så fukten bevaras, allt medan fröna gror.

När plantorna vuxit upp med 3-4 bladpar kan du börja skörda. Och, skördar du smart, genom att kontinuerligt plocka av toppskotten, så får du buskiga plantor som levererar massor med blad. I förra  inlägget kan du läsa om hur du skördar och beskär samtidigt för högre utdelning. Slutligen, när skall man egentligen plantera om? Jo, det gör man när rötterna kommer ut ur krukans botten, då är det dags. 

Det fungerar även utmärkt att odla basilika hydroponiskt, dvs i vatten och näringslösning. Vi har gjort det hela vintern, och här är ett inlägg om metoden.

Det är inte bara smaken som är god, utan basilika är även bra för hälsan. Enligt en artikel i medicalnewstoday så innehåller basilika både vitamin K , kalcium och en hel del antioxidanter och 
inom folkmedicin skall basilika använts mot vitt skilda besvär, allt från ormbett till förkylning. Man får ta sånt här med viss skepticism, men det pekar ändå på ett brett användningsområde. 

Avslutningsvis, basilika är ju ingrediensen som ger den fantastiska röran pesto sin unika smak, så här är kungen av recept!