Ät mer mynta

Om man bara ska ha en växt så är det den här! Det är förstås inte bara en sort, utan det finns en hel del olika. Hemma hos mig odlas pepparmynta och marockansk grönmynta, men som vanligt är det en smaksak vad man föredrar. Mynta är en vacker, smakrik och väldoftande växt. Den är dessutom lätt att odla och ger du den kärlek i form av vatten och näring så återgäldar den dina omsorger, något våra vänner i växtriket inte alltid gör. Vad det gäller odlingsförhållanden så är den inte knusslig. Man kan odla den inomhus i kruka, på balkongen, i trädgården. Men, planterar man den i trädgården så sprider den sig genom att förgrena sig hejvilt och genom att skicka ut underjordiska rötter. Planterar man  den i rabatten, så tar den  lätt över. Men, låter man den växa för sig själv på i ett hörna av trädgården där den kan husera, så är det ingen fara. Jag själv har mynta i krukor. Min radhusträdgård medger inte rörelseutrymme till alltför busiga växter.

Användningsområdet är brett. Mynta är gott i te, i drinkar som exempelvis Mojitos, i sallad som krydda, i salladsdressing, till olika maträtter, i dricksvattnet och listan kan säkert göras längre.

Utöver detta så är mynta full av nyttigheter. Den innehåller bland annat höga halter av vitamin C, järn samt en rad mineraler. Men myntan är värdefull och inte enbart därför att den innehåller höga halter av antioxidanter och vitaminer, utan också för att den tack vare sin smak kan förhöja olika rätter, utan att höja energivärde eller salthalt. Enligt en artikel på den amerikanska sidan medicalnewstoday, så menar man också att kryddväxters näringsvärde ofta ignoreras när man talar om vad som skall ingå i en hälsosam kost. 

Som om detta inte räcker, så har mynta, enligt nämnda artikel, också en hel del läkande egenskaper och jag räknar upp några av dem. Mynta kan lindra allergi och den verksamma komponenten är en antioxidant heter rosmarinsyra (rosmarinic acid). Man har forskat kring detta och det har visat sig att det går att lindra säsongsbunden allergi. Därutöver kan mynta ge lindring till ömmande bröstvårtor hos ammande mödrar och den kan motverka och lindra gasbildning. Vill du läsa mer, så klicka på länken: Mint, health, benefits and uses. Till sist, om du inte redan gjort det, ta nu och  skaffa dig en planta, sjung för den och vattna den och skörda och ät av liv och lust!