Varför man ska odla egna tomater

Varför odla egna tomater när de kan köpas billigt i affären? För det första, dina egna lär vara godare, de är pinfärska och odlade utan kemikalier och fuffens. Om du aldrig provat att odla tomater, så bestäm dig redan nu för att prova nästa säsong.  Prova i varje fall om du inte tänkt vara borta hela sommaren. För, har du en solig plats någonstans i din bostad, på terrassen,  i ett fönster eller på balkongen så kan du odla. I år har vi odlat fyra sorter för att få tomater med olika smaker och egenskaper.  Sorterna är körsbärstomaten Vilma, körsbärstomaten Black Cherry, bifftomaten Brandywine och plommontomaten Black Plum. 
tomaterjpg

 Körsbärstomaten Vilma ger hög avkastning, är tuff och härdig och klarar uteliv bättre än många andra sorter. Sorten är god, absolut, men får kanske  inte högsta betyg för just smak. Sedan har vi ytterligare en körsbärstomat, Black Cherry, som kräver lite mer pyssel, exempelvis i form av uppbindning, eftersom rankan kan bli flera meter lång. Det är kärt besvär och belöningen är smaken, med balanserad fyllig tomatarom, syra och sötma. Därefter odlar vi plommontomaten Black plum. Plommontomater har lite fastare kött jämfört med andra sorter och de används främst för sås och matlagning. Denna odlar vi för första gången och smaken är bra, men skörden är inte helt imponerande. Slutligen, den stora tomatsorten du ser på bilden heter Brandywine, och det är en bifftomat och en enda tomat kan väga flera hundra gram. Den är smakrik och söt med mycket arom. På grund av storleken räcker en enda tomat långt i en sallad och det är lyxigt att kunna lägga en stor och  köttig skiva på smörgåsen.  

Sedan, odlar man själv kan man även skörda i rätt tidpunkt. Plockar man sina tomater fullmogna, i synnerhet om de fått mogna på plantan och  i ordentligt solljus, så är smaken något enastående. Som sagt, det är därför man odlar sina egna. Det går inte att hitta så goda tomater i affären. Till nästa år hoppas jag på att utöka tomatodlingen med flera sorter. Exempelvis är jag nyfiken på en sort som heter Erk som kommer från Baltikum  och sedan vore det kul med någon sort som är gul eller grön i moget tillstånd. 

Tills sist, det kommer mer info kring tomater inför nästa odlingssäsong, men redan nu så hoppas jag på att så ett frö av inspiration.