Skörda basilika i november

Äntligen, äntligen har vi lyckats med inomhusodling av basilika. Det här är tredje skörden. En halvliter egenodlade blad  ligger på tallriken. Det väldigt känns lyxigt att slösa med den här godsaken i slutet av mörkaste november.basilikajpg

Det finns många olika typer av basilika och den jag odlar just nu är Genovese, den sort som används till pesto. Basilika är lätt att odla med den metod vi använder, det vill säga hydroponi. Man odlar inte i jord utan i vatten och näringslösning. Något som är helt avgörande för att kunna odla ätbart inomhus är ljus. Vi använder två lågenergilysrör, de heter T5, med en styrka på 50 watt. De sitter i en armatur som vi köpt på biltema. Kostnaden för den här lösningen var knappt 400 kronor. Min hydroponiska odling är gjord av plastburkar från ett storkök. Vill du veta mer om hur jag odlar hydroponiskt, så läs gärna i detta inlägg.

basilika hydrojpg

När det gäller basilika så skall den ha mycket ljus och näring, men det som är speciellt viktigt att den skördas på rätt sätt. När du skördar klipper du av det yttersta skottet från grenarna, så att du får med dig både blad och en bit av skaftet. Klipp av ovanför stället där bladparet under grenar ut sig. Om du tittar noga, så ser du även små blad i vecken på de undre bladen. När du klipper av de yttersta skotten så sätter de små bladen fart och börjar växa till sig. Genom att nypa av toppskotten så stimuleras  plantan att växa. 

Ju  du skördar, desto mer får du skörda. Man skall alltså inte ta ett blad här och där, utan hela tiden konsekvent toppa plantan. Och skulle plantan få för sig att blomma, så klipp av knopparna. Till sist, låt plantorna växa  tills de har  4-5 förgreningar med riktiga blad på höjden, innan du skördar. 

Utöver att basilika är väldigt gott, är det även väldigt hälsosamt. Enligt en artikel på sidan precisionnutrition innehåller den en rad viktiga vitaminer och näringsämnen. Men, den ser även ut att bjuda på en del medicinska egenskaper, då den innehåller flera olika antioxidanter. Basilika anses alltså kunna motverka både åldrande och många sjukdomar. Slutligen, eftersom plantan både  är vacker och väldoftande, så det finns det inga ursäkter till att inte börja odla nu.