Rödbetsburgarmåltid som inte går av för hackor

burgarejpg

Under en resa, på den lilla guldgrävarstaden Arrowtown på Nya Zeeland, fick vi smaka på makalösa burgare med ännu godare potatis. Trots en rätt kort visit på orten, gick vi  tillbaka flera gånger. Vi kunde inte riktigt få nog. Kombinationen av smaker var fantastisk. Nu, äntligen, tror jag att vi efter en rad experiment lyckats skapa en hygglig kopia!

Sedan, det här receptet har några moment, men gör man en del förberedelser dagen innan, så blir det betydligt enklare och det är väl värt besväret. Vi rekommenderar att man kokar potatisen, rostar rödbetorna, kokar  bovetet en dag i förväg. Färsen är också bra att göra i förväg. Själv gör jag dubbla satser färs och fryser in för framtida bruk. Till burgarna serverar vi smashed potatoes, men det går lika bra med klyftpotatis eller pommes.

Andra tillbehör som vi gillar är stark ost, tex cheddar, shirachamajonnäs, kimchi, skivor  av tomat, blandade gröna blad och mycket hackad salladslök och/eller gräslök.


1: För ca sex stora burgare

4-5 medelstora rödbetor

3 dl kokt bovete

1 dl pumpakärnor (alternativt samma mängd nötter, solroskärnor)

2 msk maizena

2-3  klyftor vitlök

½ tsk salt

Svartpeppar,  en nypa chili

Panko eller ströbröd.

Olja till stekning (jag steker i olivolja)


1:Sätt ugnen på 200 grader 

2: Tvätta rödbetorna. Dela dem i halvor och lägg på en plåt klädd med plåtpapper. Skala vitlöksklyftor.

3: Rosta betorna i ca 60 min eller tills de är mjuka. Låt skalade, hela vitlöksklyftor rosta med i ca 20 minuter. Låt allt svalna. Skala rödbetorna. 

4: Koka bovetet enligt anvisningar på förpackning och låt svalna. 

5: Häll alla ingredienser till färsen  i en mixer eller matberedare och kör till en massa. Det gör inget om det finns kvar lite textur. Blanda i maizenan mot slutet. Det är bra om massan får ligga till sig, men inte nödvändigt. 

6: Häll panko/ströbröd på en tallrik och ta en lagom stor mängd färs och lägg ovanpå pankon och forma burgare som är ungefär 1,5 cm tjocka. Vänd försiktigt och se till att burgaren är helt övertäckt av panko. När du format så många burgare du behöver, stek dem på medelvärme tills ytan blir gyllenbrun och pankon ser krispig ut. När du stekt den första sidan och vänder biffarna, lägg på några skivor stark, lagrad ost på varje burgare som får smälta medan undersidan steker klart. När du stekt biffarna någon minut på varje sida är de klara.


7: Stek eller rosta hamburgerbröd eller formbröd. Ringla shirachamajonnäs, lägg på ett härligt lager blad och kimchi på brödet och en burgare ovanpå. Tillsätt lite mer majonnäs överst, kanske några till salladsblad, lägg sedan på locket och strö den hackade gräslöken överst. Ät med smashed potatoes.


Smashed potatoes

Koka så många potatisar som går åt  per person och låt svalna. (Detta kan alltså göras någon dag innan.) Krama potatisarna i handen eller platta till dem lite med en slev,  så att de spricker, men inte så att de går sönder helt. Fritera potatisarna på samma sätt som pommes frites. De är klara när de är gyllenbruna. Låt överflödig olja droppa av, strö flingsalt över och strö gärna rikliga mängder med hackad dill och/eller gräslök över. Servera direkt.

Huvudbilden tagen av Paul Karjus