Tankar om sötpotatisodling

Sötpotatis är en favoritgrönsak i det här hushållet. Att odla den kanske inte är superlätt, men inte så avancerat heller. Det krävsbara lite planering, utrymme och inte minst värme och kärlek. Men varför ta besväret att odla? Jo, sötpotatis är galet gott, det är kul att inte behöva köpa importerad mat, den är nyttig och den går  bra att lagra länge.

Första gången var våren 2018. Då satte jag  en ekologisk sötpotatis från mataffären  i vatten, den fick en massa skott och dessa planterades sedan i jord. Efter ett massivt bladlusangrepp behöll jag till slut endast en planta. Den fick bo  i en 40 liters kruka i varmt och skyddat läge. Trots öm omvårdnad var plantan hela tiden lite angripen, med gulnat och rufsigt bladverk, men den kämpade på. På hösten fick vi en liten skörd med taniga rötter. Det gick väl sådär .

IMG-6537jpg

Säsongen 2021 är tredje gången vi odlar. Det hela började med att vårvintern 2020 misslyckades jag med att få en köpt sötpotatis att ta sig och då beställde jag utsäde av en sort som heter Erato. Det finns violett och orange och jag valde orange för den är lite härdigare.

Tre små sticklingar anlände med posten i början av april och de drevs upp inne, tills utomhustemperaturen tillät utplantering. 2020 var en kall vår och det vara bara att vänta snällt på varmare väder. Sötpotatis gillar nämligen inte temperaturer under 15 grader. De växte snabbt som blixten och innan man hunnit blinka så trängde sig rötterna ut ur krukan. Tror jag planterade om dem minst tre gånger innan de flyttades ut. Här slingrar de sig kring plantor av oca och de är inte helt osnygga heller, eller vad tycks. 
IMG-0081JPG

I juni, när utetemperaturerna såg ut att ha stabiliserat sig, sattes de ut på friland, men när temperaturerna föll, vilket de gjorde några gånger i somras, så fick de skyddas av fiberduk.

Plantorna fick dela på en pallkrage med bra näringsrik jord, brunnen hästgödsel och bokashi och ytan täcktes med halm.  De fick givetvis en skvätt vatten då och då och extra näring i form av gräsklipp. På sensommaren  fick vi även ingripa och styra dem mot ett stöd, eftersom de försökte ta över kringliggande odlingar genom ett lite ohämmat beteende. I övrigt skötte de sig utan större insatser och bladverket var kraftigt och friskt. Det var så kraftigt att ogräs inte fick någon större chans att etablera sig. 

Sedan, i oktober, när temperaturen föll och inte ens fiberduk hjälpte mot kylan, fick vi lov att skörda. Döm då om vår förvåning, för vi grävde upp 4,5 kg rötter. Det är ganska bra utdelning.  Rötterna var väldigt fina och utan angrepp, förutom en och annan potatisål som försökt ta sig en tugga. Här kommer några bilder.  Formen på vissa av rötterna är rätt intressant. IMG-9542JPG

Men, de flesta såg ändå ut ungefär så som på bilden nedan:
IMG-9536JPG

Vid skörden så klippte jag av skott och sparade  sticklingar. Skotten fick stå i vatten fram till januari. Orsaken till att jag inte satte dem i jord tidigare var att de inte skulle börja växa alltför mycket och för tidigt,  av utrymmesskäl. Jag har en tendens att skapa en tät djungel i våra fönster och liksom gå lite bananas när det gäller uppdrivning av plantor. Kan hända att makens synpunkter spelade en roll i sammanhanget. De växte ändå en hel del och jag kunde till och med föröka skott och ge till vänner. 
IMG-9701JPG

I år fördubblas odlingen och sex glada plantor är på tillväxt. De står i ett ljust fönster och slingrar sig glatt.  Än så länge behövs extraljus från en växtlampa, men i slutet av mars räcker det naturliga ljuset till. I dagarna skall de även få större krukor, eftersom rötterna börjar titta ut från botten av krukan. 
IMG-0082jpg

Slutligen, det kan säkert gå bra att ta en sötpotatis från affären och få en bra skörd, men det är ändå så att en sort som är testad för vårt klimat och som säljs av seriösa plantskolor ger ett säkrare resultat. Sticklingar kostar kanske litegrann, men det är en engångsinvestering och  därefter kan man ju spara egna.  Sedan vet man ju inte heller om man överför sjukdomar och virus till jorden genom att  plantera växter som inte är avsedda som utsäde. 

Sist, men inte minst. Sötpotatis är inte släkt med potatis, utan namnet syftar bara till likheten i utseende. Det är värt att nämna, att till skillnad från potatis, så är även bladen på sötpotatisen ätliga och unga skott kan användas i sallader eller tillagade som grönkål eller spenat. Och bladen smakar bra. Sedan, sötpotatis är släkt med blomman för dagen och på bilden nedan kanske det syns. Hur är det, har du odlat sötpotatis eller planerar du att göra det? Vilka är dina erfarenheter? 

IMG-0080jpg
Hoppas att du fick tankar om den här underbara grödan och att du provar själv.