Nu dansar herr Gurka

Vi provar första frukten av en för oss ny gurksort, Vert petit de Paris. Den här har varit värd alla ansträngningar, för smaken är förträfflig! Den är lite frisk, söt och nötig. Konsistensen är också fin, fast och saftig och något helt annat än hos någon av de sorter man hittar i affären. Så, om alla smågurkor som lurar på stänglarna utvecklas till stora fina exemplar, så har vi nog lyckats.  

Gurkorna bor i växthus, även om det här är en sort som går att odla på friland. På sikt är planen att de  ska hamna inläggningar, på mjölksyrat vis. Men nu i början när enstaka exemplar mognar, så äter vi upp dem på en gång för att stimulera mera fruktsättning och för att kalasa på gurkans alla nyttigheter. 

Eftersom du läser om gurka här så anar du säkert att det  är bra för dig! Gurka har en hel massa fina hälsofördelar, den sägs ge fräsch andedräkt, den skall fungera som vätskeersättning och kan  hjälpa till med att återställa vätskebalansen, om det blev ett glas för mycket kvällen innan. Gurka är också mättande, så om du har behov av att småäta, så välj att knapra gurka. Den är värdefull och mångsidig från näringssynpunkt och en vitamin den har en hög halt av är K, som är viktig för blodets koagulering samt för hälsan i vår benstomme. Utöver detta så innehåller den ämnen som anses motverka många sjukdomar, såsom exempelvis cancer. Men, jag har också läst att det kan finnas höga halter av bekämpningsmedel i gurka, enligt den amerikanska sidan livescience.com

Men odlar man själv, då vet man vad man får i sig och annars kan det ju vara vettigt att köpa obesprutat när det finns att få tag i.

Vad odling beträffar så grodde den här sorten villigt  Vi sådde i slutet av april, inomhus, och satte ut plantorna i växthus i slutet på maj. Sedan har vi försiktigt bytt till större krukor ett par gånger och nu bor de i 10-litershinkar. Det är kul att följa hur de växer, det är en sådan otrolig växtkraft i dem. Igår åkte saxen fram och nästan alla sidoskott fick stryka på foten. Det kändes lite hårt, men nu vill vi ju att det blir frukt och inte en massa nya skott. Det är en hel del  pyssel med passning med vatten och näring dagligen, men det är rätt härligt att komma hem från jobbet och gå ut i växthuset och säga hej till det som växer och se hur det utvecklats under dagen. Slutligen, om du inte vet vad du ska odla nästa säsong, så kanske detta är något för dig! Det är inte så dumt med något som är så snyggt, gott och nyttigt! 

Till sist: fatet i inlägget kommer från keramikern Carin Nordling