Mikrogrönsaker av ärter och bondbönor

Mikrogrönsaker är unga späda skott av grönsaker som skördas när de bara att de fått något enstaka blad. De används ofta till att styla och dekorera mat, men de är värdefulla till så mycket mer. Det har nämligen visat sig att de här raringarna har ett högre näringsinnehåll än sina fullvuxna artfränder. I en amerikansk undersökning jämförde man näringsinnehållet i unga skott och mogna grönsaker och det visade sig att mikrogrönsakerna vann överlägset. Enligt den här undersökningen hade exempelvis skott av rödkål 6 gånger högre C-vitamininnehåll än sin mogna motsvarigheter.

Mikrogrönsaker är väldigt goda och fräscha och själv använder jag dem gärna och ofta i sallader. De erbjuder en helt ny värld av smaker, färger och texturer. Idag skördade jag mina första rödbetsskott och de åkte rakt ner i en fetaostsallad. Rödbetsskott har en stark, söt och frisk smak av rödbeta, men utan den där jordiga komponenten. Det blev till att omedelbart så en ny omgång.

Det kan kosta en slant att köpa mikrogrönsaker och utbudet verkar än så länge inte vara så stort heller. Ärtskott och solrosskott finns ju ofta i handeln, men de är rätt dyra. Men nu kommer vi till det fina, som är att det är väldigt enkelt att odla mikrogrönsaker. Det krävs inte speciellt gröna tummar, det är inte utrymmeskrävande och det behövs inte någon speciell utrustning. Man kan säkert göra på många sätt, men jag använder två olika metoder beroende på hur stora och robusta frön och stjälkar växterna får. Jag odlar mina mikrogrönsaker i de plastaskar som blir över när man exempelvis köper cocktailtomater. De ska ha hål i botten och om kanten är högre än 3-4 cm så klipper jag ner den. Det blir lättare att skörda på det viset. 

Ärtor, solrosfrön och bondbönor

1: Till askarna på bilden är åtgången  1/2 dl vanliga gula ärtor som sedan blötläggs ett dygn. Sedan blandas  ärtorna med lika delar jord. Håll sådden fuktig och ställ mörkt. 

mikrosar_3jpg
 2: Jag täcker odlingen löst med en bit svart plastsäck. På bilden nedan är det olika stadier av ärtor och bondbönor. Se till att hålla odlingarna fuktiga hela tiden. Jag själv skämmer bort mina lite lagom med en blomspruta. I och med att odlingen är täckt så torkar den inte så lätt. 

mikrosar_1jpg

3: I mörkret växer skotten växer sig långa i sin strävan efter ljus. När de har vuxit tillräckligt och fått lite höjd, men inte fallit omkull, så tar jag upp dem från den täckta odlingen och ställer dem i ett fönster. 
mikrosar_5jpg

4: När bladen fått en frisk, grön färg som bilden nedan, är de färdiga att användas. Det går snabbt för skotten att fyllas med klorofyll, så låt det inte gå mer än en dag innan du skördar dem, så de är så mjälla och krispiga som möjligt.
mikrosar_4jpg
4: Till sist, om du klipper skotten så att du lämnar det nedersta bladparet, så får du lätt en ny skörd av samma sats. Lägg tillbaka asken mörkt och upprepa proceduren.


rmicrobetorjpg