Odla på liten yta och få skörd snabbt!

Om du vill få skörd snabbt, då är mikrogrönsaker något för dig! Mikrogrönsaker är alltså unga späda skott av grönsaker som skördas när de bara att de fått något enstaka blad. De används ofta till att dekorera mat, men är värdefulla till så mycket mer. Det har nämligen visat sig att de här raringarna har ett högre näringsinnehåll än sina fullvuxna artfränder. Och, du kan i vissa fall få skörd så snart som inom tio dagar. På bilden nedan ser du mikroblad odlat av chiafrön, alltså sådana du köper i butiken. De gror på 10-12 dagar och behöver kanske en cm jord att växa i. 
IMG-8689JPG

I en amerikansk undersökning jämförde man näringsinnehållet i unga skott och mogna grönsaker och det visade sig att mikrogrönsakerna vann överlägset. Enligt den här undersökningen hade exempelvis skott av rödkål 6 gånger högre C-vitamininnehåll än sin fullvuxna motsvarighet.

Mikrogrönsaker är väldigt goda och fräscha och själv använder jag dem gärna och ofta i sallader. De erbjuder en helt ny värld av smaker, färger och texturer. Rödbetsskott har en stark, söt och frisk smak av rödbeta, men utan den där jordiga komponenten. Det blev till att omedelbart så en ny omgång.

Det kan kosta en slant att köpa mikrogrönsaker och utbudet verkar än så länge inte vara så stort heller. Ärtskott och solrosskott finns ju ofta i handeln, men de är rätt dyra. Men, det är väldigt enkelt att odla mikrogrönsaker, det är inte utrymmeskrävande och det behövs inte heller någon speciell utrustning. 

De plastaskar som blir över när man exempelvis köper cocktailtomater är bra till ändamålet, så spara dem. De ska ha hål i botten och om kanten är högre än 3-4 cm så klipper jag ner den. Det blir lättare att skörda på det viset. 

Hur man odlar mikrogrönsaker

1: Ärtor är väl det vanligaste, och jag köper vanliga, torkade gula ärtor som sedan blötläggs ett dygn. Till ett sådant här tråg räcker en halv dl torkade ärtor. Sedan blandas  ärtorna med lika delar jord. Vad gäller alla mikrogrönsaker, håll sådden fuktig och ställ dem ljust när stjälkarna fått önskad längd.  

mikrosar_3jpg
 2: Man kan givetvis odla i hink eller balkonglåda om man har plats. Här en bild från vårt växthus där ärtskott växer tillsammans med pak choi. . IMG-8603jpg

3: På bilden nedan är det olika stadier av ärtor och bondbönor. Se till att hålla odlingarna fuktiga hela tiden. Jag själv skämmer bort mina lite lagom med en blomspruta. I och med att odlingen är täckt så torkar den heller inte så lätt. 

mikrosar_1jpg

3: Man kan täcka odlingen för att få längre skott. Jag täcker ibland odlingen löst med en bit svart plast. I mörkret växer sig  skotten långa i sin strävan efter ljus. När de har vuxit tillräckligt och fått lite höjd, men inte fallit omkull, så tar jag upp dem från den täckta odlingen och ställer dem i ett fönster. 
mikrosar_5jpg
microgroddarsnyggjpg
4: När bladen fått en frisk grön färg,  som bilden nedan, är de färdiga att användas. Sedan går det snabbt för skotten att fyllas med klorofyll, så låt det inte gå mer än en dag innan du skördar dem, så de är så mjälla och krispiga som möjligt. 
mikrosar_4jpg
4: Ärtskott ger flera skördar. Om du skördar så att du lämnar det nedersta bladparet, så får du lätt en ny skörd av samma omgång.

5: Många grönsaker lämpar sig till mikrogrönt och på bilden är det rödbetsblad. Broccoli, rödkål, spenat, grönkål, basilika, mm. Man kan även odla mikrogrönt av chiafrön. Slutligen, har man många frön med utgånget datum, så är detta ett  smart sätt att använda upp dem. 

6: Vill man ha kontinuerlig tillgång, så en ask med några dagars intervall, för att alltid ha tillgång till färska skott.


rmicrobetorjpg