Maskrosen- en värdefull näringskälla för insekter och en riktig vitaminbomb för människan

Här är gammal bekant som knappast behöver någon närmare presentation och som inte heller går av för hackor, något trädgårdsägare ständigt får erfara. Men, kanske borde vi se på maskrosor  med lite nya ögon, eftersom blommorna är viktiga för pollinerande insekter. Rensa inte bort blommorna alltför nitiskt utan tänk på att du gör en viktig insats för naturen genom att låta dem stå kvar.

maskrosjpg

Maskrosen är en värdefull nyttoväxt med en rad fina egenskaper. Till och börja med, den kan plockas hela säsongen eftersom den producerar nya unga skott ända fram till hösten. I stort sett hela växten är ätlig, från knoppar, blommor, blad och rötter. Utöver det så är växten fullproppad med nyttigheter, med en ganska imponerande halt av bland annat C-vitamin, D-vitamin, järn, kalcium, kalium och olika typer av B-vitaminer. Vill du veta mera om exakt näringsinnehåll, så hittar du information på kostdataprogram.se

Maskrosor har inte heller alltid betraktats som ogräs, utan örten har också hyllats för sina medicinska egenskaper. Den anses  vara bra mot reumatism, leverbesvär och gynna matsmältning.

Slutligen,  maskrosblad är goda, så ät allt du kommer över. Plocka de unga bladen från plantor som ännu inte gått i blom, skölj dem noga och låt dem gärna ligga runt en timme i kallt vatten. Ruska bort vattnet, skär dem tunt och blanda ut med grönsallad. Men, bladen är rätt så beska, så blanda ut dem med andra salladsgrönsaker. 
maskros_3jpg