Laga egen kimchi för obegränsat frossande

kimchiburkarjpgJag är galen i kimchi, det vill säga koreanska pikant syrade grönsaker med smak av ingefära, vitlök och chili. Man kan göra kimchi av många olika grönsaker, men det vanligaste är att göra den av salladskål. På bilden ovan är det syrad pumpa.

När jag upptäckte kimchi blev jag snabbt beroende och köpte hem minst en burk i veckan. Eftersom kimchi inte är helt billigt så började jag till slut göra min egen för att ha obegränsad tillgång. Det första försöket lyckades över all förväntan och sedan dess har många burkar stått och puttrat härhemma, vissa gånger kanske med lite mindre lyckade resultat, men eftersom det för det mesta har gått bra så har kärleken bestått.

Kimchi har alltså en unikt pikant smak och när man väl börjat äta den regelbundet vill man inte helst inte vara utan. Och det finns ingen anledning att vara utan, eftersom det här är supermat i ordets rätta bemärkelse. Utöver de vitaminer och mineraler som redan finns i grönsakerna den lagas av (bland annat stora mängder A och B-vitamin samt kalcium och järn), så är den dessutom en  bra källa till gynnsamma bakterier för mage och tarm. Man anser även att den kan öka livslängden. 

Det är själva fermenteringsprocessen eller syrningen som förädlar produkten så att den blir ännu nyttigare än sina ingredienser var från början. Syrningen resulterar i att det bildas så kallade lactobaciller, dessa blir en bonus, utöver att detta är ett bra metod för konservering av grönsaker.

Själv gör jag min kimchi i stora jäskärl speciellt avsedda för syrning, men vilken glasburk som helst duger egentligen, bara den har lock. Det är givetvis bra om den är ganska stor, så din kimchi får gott om utrymme. 

Följande ingredienser behövs för en sats kimchi med salladskål 

  • 1 kg salladskål
  • 3/4 dl salt utan jod. 
  • 1 msk koreanska chiliflakes, går även bra med färsk hackad chili, men mängden beror helt på chilins styrka. Smaka av.
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 msk riven ingefära
  • 2 dl fint skivad salladslök
  • 1-2 slantade morötter
  • 100 g rättika tunna skivor

Gör såhär:

  1. Skölj och putsa kålen, skär den i halvor och  ta bort stocken längst ner. 
  2. Skär därefter salladskålen i ca 3-4 cm stora bitar. 
  3. Skala morötter och rättika och skiva dem tunt.  
  4. Lägg alla grönsaker i en bunke, blanda noga med saltet och låt stå under tyngder i 4-5 timmar.
  5. Därefter, häll över grönsakerna i ett durkslag, skölj dem ett par gånger och häll bort överflödig vätska.  
  6. Riv vitlök och ingefära, skär salladslöken i tunna skivor och blanda i chiliflakes. Var lite försiktig med chilin och smaka av så du vet vilken styrka du gillar. Gäller även övriga kryddor.
  7. Blanda kryddblandningen omsorgsfullt med grönsakerna. Jag brukar röra runt försiktigt med en träslev.
  8. Packa till sist grönsakerna tätt i en eller flera rena burkar. Se till att lämna en tom spalt på några centimeter överst. Pressa ner grönsakerna ordentligt så att så mycket av den vätska som bildats pressas upp. Tanken är att grönsakerna skall vara helt täckta med vätska. 
  9. Ifall den befintliga vätskan inte täcker  grönsakerna,  blanda en liter vatten i ett separat kärl med 1, 5 matskedar salt och tillsätt  så mycket vatten att ytan på din kimchi  täcks. Öppna burken efter något dygn och släpp ut luft. Ett tecken på att syrningsprocessen fungerar är att det bildas bubblor. 

Jag låter min kimchi stå i rumstemperatur i 5-7 dagar. Sedan håller den i kylen allra minst ett par  månader och ju längre den står till sig,  desto mer karaktär får smaken. Provsmaka då och då och om syran är tillräcklig, ställ in kimchin i kylen. Den fortsätter dock att mogna där, men processen går betydligt långsammare.

Och hur använder man kimchi?  Kimchi är ett tillbehör som passar till allt. Blanda  kimchi i sallader och då behövs varken vinäger eller salt. Avrunnen kimchi blandat med majonnäs är ett oslagbart substitut till cole slaw . Mitt stalltips är att lägga några skedar i  ärtsoppa precis innan servering. Då behövs inget fläsk. 

Till sist, om du har frågor eller tips så kommentera gärna!