Ignorerad goding som förtjänar bättre rykte- några ord om våtarv

 Våtarv  är en liten ört som borde ingå i vår vardagsmat  och är en av våra vanligaste "ogräs". Varför vi kallar den för ogräs kan man fråga sig. Om du känner till den och hittar den, var glad över ditt fynd och fyll korgarna. Den är supergod i en sallad och passar även fint att köra ner i en smoothie för extra vitaminer. 

Om du ännu inte känner till våtarv, studera detta inlägg noga, jämför med andra källor och lär dig känna igen denna  toppengrönsak.

1: Våtarv växer ganska yvigt och trivs i halvskugga till skugga på fuktiga platser.
2: Plantan är runt 10-30 cm hög och kan växa i hela mattor, som synes på bilden.
vtarv3jpg

3: Blommorna är vita och stjärnlika.
vtarvmer2jpg

4:
Bladen är ovala med en liten spets och sitter på motsatta sidor om stjälkarna.
5: Stjälkarna har en fin behåring
6: Bladen har en klart grön färg.
vtarvmer1jpg

7: Läs gärna mer i den virtuella floran

Hela plantan är ätlig och smakar lite som babyspenat, med en lite syrlig ton. I helgen hittade vi ett jättebestånd, så en stor påse följde med hem och hamnade i salladen. Det räckte för övrigt till sallader i några dagar. Om tillgången är riklig, lyxa till det och plocka bara de yttersta topparna.

Tydligen var våtarv en favoritgrönsak i det viktorianska England, så det är hög tid att ta den till nåder igen. Utöver att vara god och gratis är våtarv väldigt näringsrik. Den är fullproppad med vitaminer som C, B och A och den är utöver det mineralrik, man skulle kunna kalla den en veritabel hälsobomb. På våren och hösten är den som vitaminrikast och den trivs när det är lite kallare och kan under milda vintrar dyka upp om det är varmt någon dag.

Dessutom tillskrivs den en rad medicinska egenskaper. Ett omslag av våtarv sägs hjälpa mot blöjeksem och sår, den skall även öka förbränningen i kroppen och kunna motverka fetma. Slutligen, det sägs att den även är cancerhämmande. Nåväl, man kan förhålla sig hur man vill till mirakeleffekterna, men en nypa salt är kanske ändå bra att ha i bagaget. 

Sedan, tänk alltid på platsen där du skördar. Plocka inte på dikeskanter vid trafikerade vägar eller på platser där folk rastar sina hundar. Slutligen, i dagar av dystra klimatrapporter är det ändå en liten miljögärning att plocka mat som inte ger några utsläpp och som naturen erbjuder gratis.

Till sist, för den som är nyfiken att läsa mer så tipsar jag om några länkar: 
https://www.permaculture.co.uk/articles/foraging-wild-food-and-medicinal-plants-chickweed-plant-prof...

http://www.dagsattplocka.se/vatarv/

https://www.skogsskafferiet.se/vatarv/


vtarv_2jpg