Hur man odlar salladsgrönt kontinuerligt och i lagom mängd

Efter att alltför många gånger ha sått alla sockerärtor och alla salladsfrön samtidigt, så har vi lärt oss att det är smartare att planera hur mycket man behöver och sedan så lite i taget.  Det magiska tricket är : så lite nya frön varje vecka.  Exempelvis, förra  veckan åkte frön av  blandade asiatiska blad ner i jorden och idag blev det rucola och  en japansk bladkål som heter Mizuna. utrymmessnljpgSedan, om man inte skulle ha så mycket plats, inte orka förbereda ett land eller nya odlingsbäddar, så för husbehovet av  bladgrönsaker eller ärtskott räcker det utmärkt med en balja eller planteringslåda. Det viktiga är bara att den är dränerad, alltså att det är hål i botten, så att överflödigt vatten kan rinna ut. På bilden ovan ser du hur det såg ut förra sommaren den här tiden och även i år så har vi en pallkrage där vi samlar ihop småsådder av snabbväxande grönsaker. Baljor och tråg är väl inte supersnygga, så det ser prydligare ut at samla dem på det här viset.
gurkosdd2jpg
Vad det gäller frön så brukar jag snåla lite och så först med ett plantavstånd på en- två  centimeter, eftersom det är lätt att överdriva mängden frö. Faktum är att en hel del frön är grobara i några år. Frö kan bli dyrt, så den som spar hen har.

När plantorna sedan är 5-10 cm höga och hanterbara börjar jag skörda bladen genom att klippa av hela småplantor och det måste ju sägas att smaken är  fantastisk på de här nyskördade småbladen, ja, i varje fall om de fått tillräckligt med vatten och kärlek. Samtidigt som jag skördar så tänker jag alltså på att skapa utrymme åt de plantor jag lämnar. De ska kunna bre ut sig och växa vidare. När plantorna sedan växer vidare skördar jag av de  yttersta bladen  och här ska man tänka på att inte ta allt från en och samma planta, utan fördela hur man skördar, så att plantan stimuleras att växa vidare.

De grödor som passar för den här typen av odling är många fler än ovan nämnda sorter. Exempelvis ärtskott, asiatiska blad, grön- och svartkål, rädisor, plocksallat, sockerärtor, spenat, majrovor och många andra snabba snabbväxande grönsaker.

Slutligen, det är lätt att bli för ivrig, så läxan är att så endast så den mängd man hinner och orkar ta hand om en tid framöver och sedan så nytt. Några balkonglådor kan ge en hel de och det är mitten av juli i Stockholmstrakten och säsongen för att så nytt är allt annat än över.