Odling av gröna blad och kryddörter inomhus

Sedan hösten 2017 har vi odlat kryddgrönt hydroponiskt, vilket innebär odling i vatten och näringslösning. Det är både kul och givande och vi har dessutom klurat ut en både enkel och billig lösning för det hela. 

Varför ska man göra sig besväret att odla inomhus? Därför att det är kul att se när det växer och för att kunna skörda färska blad och örter. Jag inbillar mig även att det är klimatsmart, eftersom mycket av odlingsmaterialet är återbruk och att grödorna växer i ett redan uppvärmt utrymme och att det inte krävs några transporter. 

Det vi odlar mest av är basilika, eftersom det är hutlöst dyrt och eftersom färsk pesto är bland det bästa vi vet. Men olika typer av bladgrönt och kryddörter fungerar jättebra att odla med den här metoden och det finns även de som odlar tomater och gurka. Det mesta går, det är väl bara en fråga om utrymme. 

Hursomhelst,  här får du se hur man kan göra:

1: Det behövs burkar med lock, på 1-2 liter. Det beror på vad man odlar. För sallad och kryddörter räcker drygt en liter.

hydro_1jpg


2: Sedan behövs odlingsmedium och på bilden ser du en  rockwool-kub och här nedan ser du ett litet gäng rucola som rotat sig snällt i en sådan.

hydro_5jpg

3: Sedan behövs speciella nätkrukor för hydroponi. De är designade som korgar, så att rötterna kan ta sig ut och söka sig ner i vatten och näringslösning.

hydro_2jpg

4: Det behövs extrabelysning. Vi kör en  budgetvariant, en armatur med två lågenergi, T5-lysrör. Detta kostar runt 400 kr på biltema. Vi köpte lamporna hösten 2017, vi hoppas denna typ säljs nu med  och den här lösningen har fungerat bra.
salladsbord copyjpg

5:  Nu tar vi en titt på kärlen. Gör hål i locket och hålet måste givetvis vara lite mindre än nätkrukans yttermått, så att krukan inte åker igenom. Hoppas bilden nedan förklarar tanken.

hydro_3jpg

5: Du kan så direkt i dina kärl eller i ett tråg. När du sår så blöter du rockwool-kuberna och pickar sedan lite hål i dem innan du sätter  frön. Jag brukar så 3-5 frön i varje kub. Sedan, jag brukar alltid ha några extra småplantor på gång, även när jag har etablerade plantor, bara för att kunna ersätta gamla plantor med fräscha nykomlingar.

hydro_4jpg

6: När fröna grott placerar du rotkuberna i nätkrukorna och passar in dem med små leca-kulor, så att plantan sitter stadigt i krukan. Därefter, mät upp vatten och näringslösning och fyll på så att nedre delen av ditt odlingskärl har kontakt med vattnet.Tanken är att rötterna ska söka sig ner till vattnet och näringslösningen. 

hydro_6jpg

8: Det behövs speciell näringslösning för hydroponi och den vi använder kostar runt 100 kronor för 1 liter och heter Formulex. Den finns att köpa på  Wexthuset. Man blandar näringslösningen i vattnet och det är viktigt att vara noggrann med måtten.

9: Jag har läst en del har synpunkter om att de näringslösningar som finns för hydorponi inte är ekologiska. I det här fallet känner jag mig dock beredd att kompromissa, eftersom det här är en teknik som utnyttjar befintlig värme, som innebär noll transporter och det är inte några gifter som används i odlingen. Man kastar inte heller egenodlade kryddor eller sallad, utan man skördar ju först när man behöver godsakerna.

10: Slutligen, när odlingen väl är igång är den rätt bekymmersfri. Om en timer sköter tändning och släckning så behöver du mest bara skörda. Men,  det är viktigt att kontrollera vattennivån och att fylla på med fräscht vatten med ny näringslösning ungefär var till varannan vecka. Använder man inte en pump som cirkulerar runt vattnet, så behöver vattnet  bytas, då det bildas avlagringar och salter som kan ta kål på plantorna och jag har lärt mig den hårda vägen. 

11: Tills sist vill jag varna för att ställa plantor som kommer utifrån tillsammans med din hydro-odling. Jag gjorde även det misstaget och familjen bladlus med tjocka släkten flyttade in för att stanna en hel vinter. Gör alltså väldigt rent i rummet där du planerar att ha din inomhusodling och håll fritt från andra växter. Och gör du inte om mina misstag, så kommer allt gå fint och jag hoppas att du testar att odla på det här sättet, för det är lyxigt att skörda mängder med basilika och annat gott mitt i smällkalla vintern!