Hur du enkelt kan hjälpa bin, fjärilar och andra viktiga små varelser

Det kommer fler och fler larmrapporter om att antalet insekter minskar i naturen och det är inga bra nyheter.  Flygande insekter, såsom bin och fjärilar  är viktiga pollinerare och utan dem är det inte många växter som kan sätta frukt. Enligt världsnaturfonden skulle ungefär 80 % av den mat vi köper i affärerna försvinna om vi blev av med våra pollinerande insekter.  

Vi människor behöver förstå vår roll i naturen och försöka arbeta med den istället för mot den och för en gångs skull finns det saker att göra och de är varken  svåra eller besvärliga, utan snarare tvärtom. 

IMG_7318jpg

1: Klipp inte så himla mycket,  utan att lämna en bra bit som får växa ut och där växterna får gå i blom. En kortklippt gräsmatta är ett ganska dött habitat för insekter och den är också känslig för torka, så det finns allt att vinna på att låta det bli lite mer vildvuxet. 

2: Rensa inte allt för nitiskt och är inte många av våra vanliga ogräs rätt snygga i själva verket? På bilden är den bukett med sju olika blommor vi plockade till midsommar. De blå blommorna är Vallört, sedan har vi Prästkragar, Rödklöver, Kirskål, Gulmåra, Rölleka och Kamomill. De här örterna är mumma för pollinerare och kanske behöver vi ändra vår inställning till dem.

3: När du planterar, så välj växter som gynnar pollinerare.  Blommande växter är bra, eftersom de flesta av dem erbjuder bra föda för insekter och speciellt om de är enkelblommande. I en rabatt för ett bostadsområde jag bodde  planterade jag  för en växtföljd från vår till höst. Våren började med krokus, pärlhyacinter, iris, scilla, lungört och kirgislök. På sommaren blommade sedan olika typer av nävor, revsuga, lavendel, oregano, kattmynta och fjädernejlika. Frampå hösten tog alpmartorn och kärleksört över. Därefter tog höstastrar vid för en riktigt sen blomning. Dessutom kompletterades det  med en del frösådda ettåriga blommor, såsom gurkört, solros och ringblommor. Det  kostade inte heller ett endaste öre i material, eftersom vi samlade in växter från grannar och vänner. 

4: Sedan, även om du inte har en egen trädgård kan några kryddplantor på balkongen  förse både bin, fjärilar, humlor -och inte minst dig själv- med mat och råvara både till mojito och pesto. 

5: Slutligen, om du saknar balkong eller trädgård och dessutom är lite äventyrlig av dig, så kanske busodling eller fröbombning är något för dig. Då planterar man helt enkelt växter på mark som inte används eller där man tycker att det skulle behövas mat för insekter. Men, observera, det gäller att hålla sig inom lagens råmärken här. Det här är vad du behöver enligt naturskyddsföreningen för att tillverka tio fröbomber: ½ dl blandade fröer från vilda blommor , 2 dl torkad kompost eller näringsrik jord, 3 dl lera. Enligt originalreceptet skall man använda frön till vilda blommor, men alla blommande växter hjälper som sagt till. Jag skulle ta med frön från kryddor och sommarblommor i mixen. Vill du veta mer så läs gärna originaltexten  här. Många  frön går också bra att så nu, så du behöver inte vänta till nästa vår, om du skulle känna för att fröbomba redan nu.Fjaril 2jpg

6: Sätt upp bihotell och lägg ut skålar där bin och pollinerare kan få lite vätska utan att drunkna. Lämna grenar och stubbar, städa mindre.

Ja, en liten släng  miljöaktivism kan knappast skada och vill du veta mer om hur man hjälper insekter så har du en rad bra länkar nedan! Fjärilsbilden är tagen av min fantastiska fotograferande sambo Bertil Högberg och den gula vasen kommer från keramikern Carin Nordling

http://www.alltomtradgard.se/vaxter-for-fjarilar-och-bin/

http://www.natursidan.se/nyheter/du-kan-sjalv-enkelt-gora-viktiga-insatser-for-biologisk-mangfald/

https://www.naturskyddsforeningen.se/gor-en-frobomb